Το Ισραήλ θωρακίζει αμυντικά τους πυρηνικούς αντιδραστήρες του

Το Ισραήλ θωρακίζει αμυντικά τους δύο πυρηνικούς τους αντιδραστήρες, φοβόυμενο μια πιθανή πυραυλική επίθεση από την Τεχεράνη και την Χεζμπολάχ, ιδιαίτερα στην περίπτωση που η ήδη τεταμένη κατάσταση στην περιοχή κλιμακωθεί περεταίρω.

Η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας του Ισραήλ προβαίνει σε απροσδιόριστα βήματα για να ενισχύσει και να διαφυλάξει τους δύο ατομικούς αντιδραστήρες της χώρας, ενόψει μιας πιθανής ιρανικής πυραυλικές επίθεσης, ανέφερε η Haaretz την Πέμπτη το πρωί, επικαλούμενη αξιωματούχους της επιτροπής.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας θεωρούν ότι η Τεχεράνη και το υποχείριο της Χεζμπολάχ θεωρούν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Dimona και Soreq πρωταρχικούς στόχους σε έναν μελλοντικό πόλεμο.

Αξιωματούχοι της επιτροπής δήλωσαν στη Haaretz ότι μια επίθεση πυραύλων είναι απίθανο να θέσει σε κίνδυνο τον πληθυσμό, αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει μία σημαντική προπαγανδιστική επιτυχία για τους εχθρούς του Ισραήλ.

Η επιτροπή διενήργησε πρόσφατα μια άσκηση που προσομοίωνε μια επίθεση πυραύλων σε έναν από τους αντιδραστήρες και τις απαραίτητες ενέργειες για την πρόληψη μεταγενέστερης ραδιενεργούς διαρροής.

Πέρυσι, η κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν έχει πρόθεση να κλείσει την μονάδα πυρηνικής έρευνας στη Dimona που λειτουργεί τα τελευταία 54 χρόνια, παρά την ηλικία της και τα πάνω από 1.500 διαρθρωτικά προβλήματα της.

Η εγκατάσταση προοριζόταν αρχικά να έχει διάρκεια ζωής 40 ετών και θεωρείται ότι είναι ο παλαιότερος πυρηνικός αντιδραστήρας στον κόσμο που εξακολουθεί να λειτουργεί.

Ωστόσο, η κυβέρνηση σχεδιάζει τώρα να τον διατηρήσει για τουλάχιστον δύο ακόμη δεκαετίες και λέει ότι τα ελαττώματα στη δομή του αντιδραστήρα παρακολουθούνται συνεχώς για αλλαγές και ισχύουν αυστηροί κανονισμοί ασφαλείας.

Πηγή Times of Israel