«Το Ισραήλ ενέκρινε τη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων από την Χαμάς», λένε διεθνή και ισραηλινά ΜΜΕ

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τα διεθνή ΜΜΕ, η κυβέρνηση του Ισραήλ δέχθηκε τη συμφωνία για την απελευθέρωση μερικών ομήρων που κρατάει η Χαμάς στη Γάζα.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατέστησε σαφές στο υπουργικό συμβούλιο, πριν αρχίσει η ψηφοφορία, ότι μέρος της συμφωνίας θα περιλαμβάνει πρόσβαση από τον Ερυθρό Σταυρό στους ομήρους που θα παραμείνουν στα χέρια της Χαμάς στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της παροχής φαρμάκων σε αυτούς, αναφέρουν τα ισραηλινά ΜΜΕ.

Η συμφωνία αναμένεται να εγκριθεί, παρά την αντίθεση των ακροδεξιών υπουργών. Το ισραηλινό Channel 12 πρόσθεσε ότι οι υπουργοί του θρησκευτικού κόμματος Haredi, United Torah Judaism, έχουν ενημερωθεί από τους πνευματικούς ηγέτες του κόμματος να εγκρίνουν τη συμφωνία.

Ο αρχηγός του IDF είχε δηλώσει νωρίτερα ότι, πρώτα θα ενημερωθούν για οποιαδήποτε συμφωνία οι οικογένειες των ομήρων και έπειτα το κοινό. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι το Ισραήλ έχει ήδη συμφωνήσει…

Σύμφωνα με το ισραηλινό μέσο KAN, ο ισραηλινός στρατός θα χρησιμοποιήσει τις ημέρες κατάπαυσης του πυρός για να ανασυνταχθεί και να προετοιμαστεί για χερσαίες επιχειρήσεις στη νότια Γάζα.

Κατά την έναρξη της κυβερνητικής συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε μετά από τις συνεδριάσεις τόσο του Πολεμικού Συμβουλίου όσο και του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας, ο Νετανιάχου είπε πως «δεν θα σταματήσουμε μετά την κατάπαυση του πυρός».

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Μπένι Γκάντζ, μίλησε επίσης στην έναρξη της συνάντησης, λέγοντας ότι το περίγραμμα της συμφωνίας «είναι δύσκολο και επώδυνο από ανθρώπινη άποψη, αλλά είναι η σωστή συμφωνία».

Σύμφωνα με αναφορές ισραηλινών ΜΜΕ, ο αριθμός των ομήρων που θα απελευθερωθούν θα είναι περίπου 80, μόνο γυναίκες και παιδιά.

Με πληροφορίες από: Times of Israel, Anadolu / Φωτογραφία αρχείου Reuters