Το Κατάρ κατηγορεί τα ΗΑΕ για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η καταριανή κυβέρνηση καταγγέλλει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) στο διεθνές δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Ο.Η.Ε. για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών του Κατάρ.

Η κίνηση του Κατάρ έρχεται ένα χρόνο μετά την κίνηση της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ, της Αιγύπτου και του Μπαχρέιν να διακόψουν τις διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με τη χώρα, κατηγορώντας τη για υποστήριξη της διεθνούς τρομοκρατίας. Από την πλευρά της, Ντόχα έχει αρνηθεί αυτούς τους ισχυρισμούς χαρακτηρίζοντάς τους αβάσιμους.

Η κυβέρνηση του Κατάρ τόνισε πως τα ΗΑΕ ξεκίνησαν μια σειρά από μέτρα τα οποία κάνουν διακρίσεις κατά των πολιτών της χώρας, συμπεριλαμβανομένου της απέλασης τους από το έδαφος των ΗΑΕ, της απαγόρευσής τους να εισέλθουν ή να διέλθουν στην επικράτειά του και τέλος αποφάσισαν την απέλαση όλων των πολιτών των ΗΑΕ από το έδαφος του Κατάρ.

Η Ντόχα υποστηρίζει πως οι κινήσεις των ΗΑΕ παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και συγκεκριμένα τη διεθνή συνθήκη για την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων (Elimination of All Forms of Racial Discrimination – CERD), ζητώντας τέλος από το δικαστήριο να αναγκάσει τα ΗΑΕ να σεβαστούν τη διεθνή νομιμότητα αποσύροντας τη διακοπή των διμερών σχέσεων.