Το κυνήγι του υποβρυχίου και τα ψυχροπολεμικά φαντάσματα!

Επιμέλεια- Μετάφραση: OnAlert
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, The Wall Street Journal

Τέταρτη μέρα αναζήτησης ενός μυστηριώδους υποβεύχιου σκάφους στη Βαλτική

φωτογραφία: H σουηδική κορβέττα  HMS Visby περιπολεί στο Αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης, στο πλαίσιο έρευνας του σουηδικού στρατού για την εικαζόμενη υποθαλάσσια δραστηριότητα σε μια περίπτωση που θυμίζει έντονα την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου (Reuters)

Οι Σουηδοί ξεκίνησαν την εβδομάδα τους με πρωτοσέλιδα που θα μπορούσαν να είχαν βγει κατευθείαν από εφημερίδες της δεκαετίας του 1980, ενώ η έρευνα αυτής της Σκανδιναβικής χώρας για ένα ξένο υποβρύχιο που εθεάθη να κινείται στα χωρικά της ύδατα, διαρκεί ήδη τέσσερις μέρες δίχως αποτέλεσμα.

Την περασμένη Κυριακή, το Ναυτικό της Σουηδίας παρουσίασε μια κοκκώδη φωτογραφία που παρουσιάζει ένα πλεούμενο να κινείται ανάμεσα στα νησιά του αρχιπελάγους της Στοκχόλμης, 80 χμ ανατολικά της πρωτεύουσας. Η φωτογραφία, που έχει απαθανατιστεί από κάποιον πολίτη, δεν ήταν αρκετά ευκρινής ώστε να ταυτοποιηθεί με βεβαιότητα, αλλά τεκμηριώνει ότι ένα επιμήκες, λευκό σκάφος έπλεε στα νερά με ένα μαύρο αντικείμενο να προβάλλει στο άνω μέρος του.

Ο υποναύαρχος του Σουηδικού Ναυτικού, Anders Grenstad, είπε στην ανακοίνωση τύπου, πως είναι πιθανό αυτή η φωτογραφία πράγματι δείχνει αυτό που ανακοινώθηκε ως “ξένη υποβρύχια δραστηριότητα”, αλλά αρνήθηκε να υποδείξει ποιο κράτος ενδέχεται να βρίσκεται πίσω από την υποπτευόμενη εδαφική παραβίαση.



Αυτή η ερασιτεχνική φωτογραφία που δημοσιεύτηκε την Κυριακή από το Υπουργείο Άμυνας της Σουηδίας, δείχνει ένα αντικείμενο, στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Στοκχόλμη. Η Σουηδία δημοσίευσε την κοκκώδη φωτογραφία ενός σκάφους- μυστήριο στο αρχιπέλαγο της Στοκχόλμης, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες του στρατού για κάποιο ξένο υποβρύχιο ή καταδυτική δραστηριότητα στην μεγαλύτερη επιχείρηση έρευνας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου
(Reuters)

Ο Υπουργός Άμυνας Peter Hultqvist δήλωσε σχετικά ότι το Ναυτικό δεν έχει επιβεβαιώσει τη φύση της εξεταζόμενης δραστηριότητας και επομένως δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει ποιος θα μπορούσε να είναι υπεύθυνος.

Παρ ‘όλα αυτά, οι υποψίες στράφηκαν αμέσως στη Ρωσία, μετά από μια σειρά προσφάτων παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Σουηδίας από ρωσικά πολεμικά αεροπλάνα. Ένα παλαιότερο ατύχημα, η προσάραξη ενός Σοβιετικού στρατιωτικού υποβρυχίου, παραμένει επίκαιρο θέμα συζήτησης στη Σουηδία ακόμη και τώρα, χρόνια μετά το 1981, οπότε συνέβη το περιστατικό.


hjak.se

Η προσάραξη του εν λόγω υποβρυχίου, του σοβιετικού U137, σε βράχια πλησίον της σουηδικής πόλης Κάρλσκρονα, πριν από 33 χρόνια, είχε οδηγήσει τότε σε αντιπαράθεση τις κυβερνήσεις Στοκχόλμης και Μόσχας. Ο τότε πρωθυπουργός της Σουηδίας Thorbjorn Falldin είχε εκδώσει ένα ιστορικό διάγγελμα προς τον σουηδικό στρατό με την εντολή “να υπερασπιστεί τα σύνορα” της χώρας, καθώς σοβιετικά πλοία προσέγγισαν για να βοηθήσουν το χτυπημένο υποβρύχιο, το οποίο τελικά συνόδευσαν με ασφάλεια σε διεθνή ύδατα.

Η Ρωσία διέψευσε χθες, Κυριακή, τις πληροφορίες του σουηδικού Τύπου σύμφωνα με τις οποίες οι σουηδικές ένοπλες δυνάμεις αναζητούν ένα ρωσικό υποβρύχιο που έχει υποστεί ζημιές στα ανοικτά της Στοκχόλμης. Ένας εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας προέβαλε μια εναλλακτική θεωρία για την πιθανή προέλευση του υποβρυχίου, ότι το σκάφος ενδεχομένως να είναι ολλανδικό.

«Συνιστούμε (στις σουηδικές αρχές) να ζητήσουν πληροφορίες από τη διοίκηση των ναυτικών δυνάμεων της Ολλανδίας», δήλωσε η πηγή αυτή, τη στιγμή που εικασίες σύμφωνα με τις οποίες το εν λόγω υποβρύχιο είναι ρωσικό δημοσιεύονται ευρέως στον σουηδικό Τύπο. «Είναι ένα ολλανδικό υποβρύχιο Bruinvis που εκτελούσε την περασμένη εβδομάδα» γυμνάσια, «περιλαμβανομένων αναδύσεων έκτακτης ανάγκης, πολύ κοντά στη Στοκχόλμη», υποστήριξε η πηγή. Το υποβρύχιο αυτό εισήλθε την Παρασκευή στο λιμάνι του Ταλίν, της πρωτεύουσας της Εσθονίας, και θα «συνεχίσει πιθανόν σήμερα την πορεία του» για να επιστρέψει στην Ολλανδία, υποστήριξε επίσης η πηγή στο υπουργείο Άμυνας.

Ο ολλανδικός στρατός διέψευσε στην συνέχεια ότι το μυστηριώδες υποβρύχιο που αναζητεί το σουηδικό Πολεμικό Ναυτικό στη Βαλτική του ανήκει μετά τους σχετικούς ισχυρισμούς του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

«Το ολλανδικό υποβρύχιο δεν εμπλέκεται και δεν είμαστε αναμιγμένοι στις επιχειρήσεις έρευνας» που διεξάγονται από τις σουηδικές ένοπλες δυνάμεις, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Άμυνας Μάρνες Φίσερ. «Συμμετάσχαμε σε μια άσκηση με τη Σουηδία και πολλά πολεμικά σκάφη, αλλά τελείωσε την Τρίτη, την περασμένη εβδομάδα», πρόσθεσε η Φίσερ, διευκρινίζοντας πως το υποβρύχιο Bruinvis μετέβη στη συνέχεια στο Ταλίν, όπου βρισκόταν αυτό το σαββατοκύριακο.

Οι θεάσεις του υπόπτου σκάφους, που εξετάζει η Σουηδία, ξεκίνησαν μετά την Πέμπτη, με δυο περιστατικά την Παρασκευή και ένα την Κυριακή.

Η τρέχουσα κλιμάκωση της έντασης στη Βαλτική Θάλασσα, είναι ένα πρώιμο τεστ για τον νέο Υπουργό Άμυνας της χώρας, τον κ. Hultqvist, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα μετά τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, που ανέδειξαν νέα κυβέρνηση.

Το δημόσιο ραδιόφωνο της Σουηδίας ανακοίνωσε πως στρατιωτικά σκάφη πραγματοποιούν περιπολίες στο αρχιπέλαγος της Στοκχόλμης στην ευρύτερη περιοχή όπου σημειώθηκαν οι τρεις θεάσεις του υποβρυχίου. Το Ναυτικό έχει εντείνει τις επιχειρήσεις έρευνας και συνεχίζει “με αμείωτη επιμονή”.

Η αναζήτηση του υποβρυχίου έρχεται μετά από μια σειρά παραβιάσεων του σουηδικού εναερίου χώρου από ρωσικά μαχητικά, με το πιο σοβαρό περιστατικό να λαβαίνει χώρα στα μέσα Σεπτεμβρίου. Ο απερχόμενος τότε ΥΠΕΞ Carl Bildt κατέθεσε επίσημη διάγγελμα διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Ρωσίας στην Στοκχόλμη, αφού δυο μαχητικά πέταξαν πάνω από το σουηδικό νησί Όλαντ. Ο κ. Bildt είχε δηλώσει τότε ότι ήταν η πρώτη φορά στα οχτώ χρόνια θητείας του, που έπρεπε να εκδώσει τέτοια διαμαρτυρία.

Τα κράτη της Βαλτικής βρίσκονται σε επιφυλακή μετά από το περιστατικό ενός αξιωματικού της Εσθονίας, στελέχους των μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση από τις ρωσικές αρχές με την υποψία της κατασκοπείας τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με τους Εσθονούς, ο αξιωματικός, Eston Kohver, εργαζόταν στην εσθονική πλευρά των συνόρων, όταν αρπάχτηκε από μια ομάδα ατόμων που προήλθαν από τη Ρωσία.

Η Ρωσία από την άλλη, δήλωσε σχετικά με το περιστατικό, ότι ο Εσθονός αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών συνελήφθη ενώ βρισκόταν σε αποστολή κατασκοπείας εντός του ρωσικού εδάφους.

Επιμέλεια- Μετάφραση: OnAlert
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, The
Wall Street Journal,hjak.se