Το «κρυφό» τετ-α-τετ των Α/ΓΕΕΘΑ ΗΠΑ – Ρωσίας – ΦΩΤΟ

Μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα συναντήθηκαν ο Αμερικανός Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Ντάνφορντ και ο Ρώσος Α/ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Γερασίμοφ στο Ελσίνκι της Φινλανδίας , λίγες μέρες μετά την πρώτη συνάντηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας και την ώρα που τα φώτα της δημοσιότητας έπεφταν πάνω στη σύνοδο κορυφής των ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ και στη σύνοδο των G7.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αμερικανικού ΓΕΕΘΑ, η δύο στρατηγοί συζήτησαν θέματα όπως η αποφυγή συγκρούσεων στην Συρία και τρόπους αποκλιμάκωσης. Οι αρχηγοί των Αμερικανικών και Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση των διμερών στρατιωτικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, αλλά συζήτησαν επίσης την τρέχουσα κατάσταση διεθνούς ασφάλειας στην Ευρώπη και άλλες σημαντικές περιοχές.

Οι δύο αρχηγοί υπογράμμισαν ότι και οι δύο στρατοί έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να βελτιωθεί η επιχειρησιακή ασφάλεια και η στρατηγική σταθερότητα και αναγνωρίσαν αμφότεροι την σημασία της συνεχούς επικοινωνίας για την αποφυγή της έντασης σε περιοχές όπου και οι δύο στρατοί επιχειρούν.

Οι δύο αρχηγοί συμφώνησαν να διατηρήσουν τις λεπτομέρειες των συνομιλιών τους μυστικές.