Το ΝΑΤΟ ανησυχεί για τα «εξελιγμένα» όπλα που διαθέτουν οι αντάρτες στην Ουκρανία

Το ΝΑΤΟ εξέφρασε την «ανησυχία» του σήμερα για τα «ολοένα και πιο εξελιγμένα βαριά όπλα» που χρησιμοποιούν οι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, μία ημέρα μετά την τραγωδία με τη συντριβή του αεροσκάφους των Malaysia Airlines στην περιοχή.

«Ανησυχούμε για τον αυξανόμενο αριθμό των βαρέων όπλων που χρησιμοποιούν οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, καθώς και για το γεγονός ότι αυτά είναι ολοένα και πιο εξελιγμένα», δήλωσε ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. «Παρατηρήσαμε ότι η Ρωσία συνεχίζει να επιτρέπει τη διέλευση μισθοφόρων και βαρέων όπλων από τα σύνορά της με την Ουκρανία», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο για τις συνθήκες της συντριβής του Μπόινγκ 777 των Malaysia Airlines πάνω από την εμπόλεμη ζώνη στην Ουκρανία, ο αξιωματούχος αρνήθηκε να κάνει «οποιοδήποτε σχόλιο για θέματα (τα οποία άπτονται) του τομέα των πληροφοριών».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι δύο αεροσκάφη AWACS του ΝΑΤΟ βρίσκονταν πάνω από την Πολωνία και τη Ρουμανία «την ώρα του δυστυχήματος». Τα δεδομένα των πτήσεών τους εξετάζονται σήμερα, όμως «εξαιτίας της μεγάλης απόστασης μεταξύ της πορείας των AWACS και της περιοχής όπου συνετρίβη το αεροσκάφος, δεν αναμένουμε ότι τα αεροπλάνα μας θα έχουν καταγράψει το δυστύχημα», σημείωσε ο αξιωματούχος.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν είχε δηλώσει χθες Πέμπτη το βράδυ ότι «θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως μια εκτενής διεθνής έρευνα, χωρίς εμπόδια, ώστε να καθοριστούν τα γεγονότα και ώστε αυτοί που ευθύνονται να προσαχθούν άμεσα στη δικαιοσύνη».

Ο Ράσμουσεν είχε εκτιμήσει ότι «η αστάθεια στην περιοχή, που οφείλεται στους αυτονομιστές τους οποίους υποστηρίζει η Ρωσία, δημιουργεί μια κατάσταση ολοένα και πιο επικίνδυνη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο «Έλληνας» στα ηχητικά ντοκουμέντα των φιλορωσων που παραδέχονται ότι κατέρριψαν το αεροσκάφος

Αυτός είναι ο πύραυλος που κατέρριψε το Μπόϊνγκ;

Διπλωματικά παιχνίδια πάνω από τα πτώματα – ΒΙΝΤΕΟ

Μπόϊνγκ των Μαλαισιανών αερογραμμών έπεσε στην Ουκρανία! Ποιος το κατέρριψε;

Πόλεμος για τη συντριβή! Φιλορώσος λέει ότι το κατέρριψε – Επικοινωνία Ομπάμα – Πούτιν

Ουκρανία: «Η Ρωσία κατέρριψε Ουκρανικό μαχητικό»