OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

«Το NATO θα ήταν η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια της Ουκρανίας» λέει η ΕΕ στον Τραμπ

28/02/2025 - 10:25
NATO

REUTERS/Benoit Tessier

Share on FacebookShare on Twitter

Το NATO θα ήταν η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια της Ουκρανίας, δήλωσε χθες Πέμπτη (27.02.2025) στο Γαλλικό Πρακτορείο, η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάγια Κάλας, θέση στους αντίποδες αυτής του Ντόναλντ Τραμπ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, που παραχώρησε στην Ουάσιγκτον, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προειδοποίησε επίσης πως οι Ευρωπαίοι δεν θα είναι σε θέση να συνεισφέρουν σε ενδεχόμενη συμφωνία για την Ουκρανία αν δεν προσκληθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος διαπραγματεύεται απευθείας με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

REUTERS/Benoit Tessier

Για την κυρία Κάλας, την πρώτη γυναίκα που έγινε πρωθυπουργός της Εσθονίας, σοβιετικής δημοκρατίας ως το 1991, γείτονος της Ρωσίας, οι χώρες του NATO ουδέποτε επιτέθηκαν στη Ρωσία, που «φοβάται τη δημοκρατία». «Γιατί είμαστε στο NATO; Επειδή φοβόμαστε τη Ρωσία. Και το μόνο πράγμα που λειτουργεί αληθινά, η μοναδική εγγύηση ασφαλείας που λειτουργεί, είναι η ομπρέλα του NATO», επέμεινε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απέκλεισε την ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο NATO, στην οποία εναντιώνεται η Μόσχα, και παραμένει ασαφής για τις εγγυήσεις ασφαλείας που είναι διατεθειμένη να προσφέρει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στο Κίεβο σε περίπτωση συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, τρία χρόνια μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επίσης κρίνει πως NATO ήταν «πιθανόν ο λόγος που άρχισαν όλ’ αυτά». «Αυτές οι κατηγορίες είναι απόλυτα ψευδείς», αντέτεινε η κυρία Κάλας. «Αυτό είναι το ρωσικό αφήγημα, που δεν θα πρέπει να πιστέψουμε».

REUTERS/Benoit Tessier

Και γιατί, διερωτήθηκε, «πρέπει να δώσουμε στη Ρωσία ό,τι θέλει πέρα από όσα έκανε ήδη, επιτιθέμενη στην Ουκρανία, προσαρτώντας εδάφη και καταλαμβάνοντας εδάφη», να της δοθούν «ακόμη περισσότερα»; «Φανταστείτε οι ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου (2001) να κάθονταν στο τραπέζι με τον Οσάμα μπιν Λάντεν και να του έλεγαν: «Οκέι, θέλετε τίποτε άλλο;’ Είναι αδιανόητο», πέταξε.

Η Ρωσία επιμένει πως οι ΗΠΑ είχαν υποσχεθεί μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου ότι το NATO δεν επρόκειτο να διευρυνθεί. Η Κάγια Κάλας βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, όπου όμως δεν είχε συνάντηση με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, τον Μάρκο Ρούμπιο, επισήμως εξαιτίας προβλήματος στον προγραμματισμό και το χρονοδιάγραμμα, καθώς οι διατλαντικές σχέσεις διέρχονται εντάσεις.

REUTERS/Brian Snyder

Ο Αμερικανός πρόεδρος καταφέρεται συχνά εναντίον των ευρωπαίων συμμάχων του στο NATO, προσάπτοντάς τους ιδίως πως δεν σηκώνουν το βάρος που τους αναλογεί. Ο κ. Τραμπ, που αναμένεται να υπογράψει σήμερα συμφωνία για τα ουκρανικά ορυκτά με τον ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον, ως τώρα φαινόταν να μην είναι διατεθειμένος να προσφέρει αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας στο Κίεβο, κρίνοντας πως αυτό επαφίεται στους Ευρωπαίους.

Από την άλλη, για την κυρία Κάλας, «οι Ευρωπαίοι πρέπει να συμμετέχουν» στη διαπραγμάτευση και σε όποια συμφωνία. «Χωρίς αυτό, δεν μπορούμε να προσφέρουμε τίποτα», επέμεινε η Εσθονή. Ακόμη, επέκρινε την άποψη του κ. Τραμπ για το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ιδρύθηκε για να εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ, θέση ΄που χαρακτήρισε «απίστευτη» κι αντίθετη στις «κοινές διατλαντικές αξίες».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Tags: NATOΕΕΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΡΩΣΙΑ

Related Posts

Νετανιάχου
ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: «Το Ισραήλ διευρύνει την ουδέτερη ζώνη στον Λίβανο – Η επιχείρηση κατά του Ιράν συνεχίζεται»

25/03/2026 - 21:42
Ιράν - ΗΠΑ - Νησί Χαργκ
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: «Έχουμε πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν χερσαία επιχείρηση στα νησιά μας, μέσω γειτονικής χώρας»

25/03/2026 - 21:00
Ιράν - ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Ο Τραμπ θα πλήξει ακόμη πιο σκληρά το Ιράν εάν δεν αποδεχτεί την ήττα του», προειδοποιεί ο Λευκός Οίκος

25/03/2026 - 20:34

Διαβάστε Επίσης

Σταθερό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κύπρο: Αλλαγή φρουράς με νέα πλοία και μαχητικά στη Μεγαλόνησο

Καιρός σήμερα: Αραιές νεφώσεις και τοπικές βροχές στα δυτικά

Σαν σήμερα: Το 1896 ο Λεωνίδας Πύργος γίνεται ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

Νετανιάχου: «Το Ισραήλ διευρύνει την ουδέτερη ζώνη στον Λίβανο – Η επιχείρηση κατά του Ιράν συνεχίζεται»

Ιράν: «Έχουμε πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν χερσαία επιχείρηση στα νησιά μας, μέσω γειτονικής χώρας»

ΗΠΑ: «Ο Τραμπ θα πλήξει ακόμη πιο σκληρά το Ιράν εάν δεν αποδεχτεί την ήττα του», προειδοποιεί ο Λευκός Οίκος

NYT: Το Ισραήλ προσπαθεί να καταστρέψει την ιρανική βιομηχανία όπλων μέσα σε 48 ώρες, πριν κάνει συμφωνία ο Τραμπ

To Ιράν απειλεί με επιθέσεις και στο στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ στην Ερυθρά Θάλασσα, «αν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν οποιαδήποτε χερσαία δράση»

Top News

Εριέττα Κούρκουλου - Βύρωνας Βασιλειάδης: Φωτογραφίες από την απόδραση στο Ναύπλιο με τους γιους τους

Ο Έλληνας πρέσβης διόρθωσε το «Μακεδονία» της Μελάνια Τραμπ και «πρόλαβε» μεγάλο ατόπημα

Κόνι Μεταξά: Δεν είμαι ανοιχτή σε νέο έρωτα, περνάω ωραία μόνη 

Σίσσυ Χρηστίδου σε Κωνσταντίνο Βασάλο: «Μπορεί να μένουμε σε μία ιστορία που είναι πολύ τοξική, αλλά να μην το ξέρουμε»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert