Το Πεκίνο δεν ανέχεται τις απειλές και τους εκβιασμούς των ΗΠΑ για τα πυρηνικά

Η Κίνα αψηφά τις προσπάθειες εκβιασμού και για το λόγο αυτό οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ενεργήσουν με σύνεση αν θέλουν η Κίνα να ενταχθεί στη Συνθήκη για τα Πυρηνικά, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, Hua Chunying.

Η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Τραμπ ότι η συνθήκη INF πρέπει να ισχύει όχι μόνο για τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και για την Κίνα, προκάλεσε την αντίδραση του Πεκίνου.

«Στις παρατηρήσεις τους σχετικά με τη μονομερή αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την Συνθήκη INF, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του John Bolton, ανέφεραν επανειλημμένα την Κίνα» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ.

Ωστόσο, πρόκειται για μια διμερής συμφωνία, και τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες την κλείνουν μονομερώς και μιλάνε για άλλες χώρες και επομένως είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσουμε τη σημασία αυτών των δηλώσεων ».

«Στην αμυντική πολιτική της, η Κίνα τηρεί την αρχή της προστασίας των συμφερόντων της στον τομέα της ασφάλειας, δεν δεχόμαστε εκβιασμούς υπό οποιεσδήποτε μορφές, και πάλι καλούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν ενεργούν με αυτόν τον τρόπο., δήλωσε η Χούα.

Μιλώντας τη Δευτέρα, ο Τραμπ δήλωσε ότι το INF πρέπει να ισχύει και για την Κίνα. Επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει με την απόφαση που ανακοίνωσε το Σάββατο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραιτηθούν από τη συνθήκη.
.
Ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ράιαμπκοκ περιέγραψε την απόφαση ως επικίνδυνη κίνηση. Το Βερολίνο και το Πεκίνο επέκριναν επίσης την Ουάσινγκτον, ενώ το Λονδίνο βγήκε για να το υποστηρίξει.

Η Συνθήκη INF ολοκληρώθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1987 και τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουνίου 1988. Ισχύει για αναπτυγμένους και μη αναπτυγμένους επί τόπου πυραύλους με ενδιάμεση εμβέλεια (1.000-5.000 χιλιόμετρα) και μικρότερη (500-1.000 χιλιόμετρα).

Τα τελευταία χρόνια η Ουάσινγκτον έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τη Ρωσία για παραβίαση της συνθήκης. Η Μόσχα απέρριψε έντονα τις κατηγορίες και απευθύνθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες με τις δικές της αξιώσεις σχετικά με τη μη συμμόρφωση της Ουάσινγκτον.

Πηγή: TASS