Το Πεντάγωνο σε ετοιμότητα για νέα προβοκάτσια της Τουρκίας μέσω της Nusret 2018

Σε ετοιμότητα για ένα remake της προβοκάτσιας που επιχείρησε η Άγκυρα να στήσει μέσω της άσκησης Μπλε Φάλαινα είναι οι επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου και για την Nusret 2018 που πραγματοποιείται στον Κόλπο της Σμύρνης. 

Στην «Nusret 2018», συμμετέχει μέχρι νεωτέρας, και το ναρκοθηρευτικό «Ευρώπη» του Πολεμικού μας Ναυτικού, που επιχειρεί μέσω της μόνιμης νατοϊκής αρμάδας SNMCMG-2. Η εντολή που έχει δοθεί πάντως από τον Ναύαρχο Αποστολάκη, είναι ξεκάθαρη και μετά τα «τετελεσμένα» στο Αιγαίο, που επιχείρησε να δημιουργήσει η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη το νατοϊκό καπέλο της Mavi Balina. Τότε είχε αποσυρθεί από την άσκηση η Φρεγάτα «ΕΛΛΗ», ενώ αντίστοιχη θα είναι η αντίδραση εάν και σε αυτή την άσκηση αποπειραθούν να διαπράξουν κάτι ανάλογο.

Η ναυτική άσκηση Nusret-2018 υπό την ηγεσία της Τουρκίας ξεκινά στη Σμύρνη με στόχο, όπως ανέφερε ο Διοικητής του Στόλου να αναδείξει «τη μεγάλη συμβολή της αμοιβαίας συνεργασίας».  

Ο Veyisoglu δήλωσε ότι η άσκηση διδάσκεται ως υποδειγματική εξουδετέρωση ναρκών στο Κέντρο Ναυτικής Μάχης του ΝΑΤΟ στο Βέλγιο, ενώ η άσκηση θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Οκτωβρίου.

«Το στενό ενδιαφέρον και η υψηλή συμμετοχή των φιλικών και συμμαχικών χωρών δείχνει πόσο μεγάλης σημασίας είναι η άσκηση Nusret-2018 που συμβάλλει στην αμοιβαία συνεργασία και «διαλειτουργικότητα», ανέφερε ο Τούρκος Υποναύαρχος.

Όσον αφορά το Nusret ήταν ένα ιστορικό πλοίο του Οθωμανικού Ναυτικού το οποίο χρησίμευε ως ναρκοθετικό κατά τη διάρκεια της εκστρατείας στην Καλλίπολη το 1915.

Στην άσκηση θα συμμετέχουν από πλευράς νατοϊκών δυνάμεων,στο πλαίσιο της SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group Two) ένα πλοίο ελέγχου και διοίκησης από τη Γερμανία και τη Γαλλία. ένα ναρκοθηρευτικό από τη Βουλγαρία, την Ισπανία, την Ιταλία,, ένα υδρογραφικό σκάφος από τη Ρουμανία, καθώς επίσης και οι ομάδες εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών από την Ελλάδα και τη Ρουμανία.

Επίσης, μεταξύ των συμμετεχόντων θα παρακολουθήσουν την άσκηση εκπρόσωποι από 52 χώρες, όπως το Αζερμπαϊτζάν, το Μπαχρέιν, η Γεωργία, το Κατάρ, η Νότια Κορέα, το Πακιστάν, η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, οι ΗΠΑ, η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Πηγή: Anadolu