Το στρατιωτικό «κόκκινο» τηλέφωνο ΗΠΑ-Ρωσίας «παίρνει φωτιά» στη Συρία

Είναι ίσως από τις πιο χρήσιμες, κρίσιμες και «φορτωμένες» τηλεφωνικές γραμμές του κόσμου: Οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, Αμερικανοί και Ρώσοι, θέλουν δεν θέλουν αναγκάζονται να συνεργαστούν στη Συρία, αφού με την Αεροπορία τους υποστηρίζουν διαφορετικές ομάδες στο έδαφος κατά του ISIS.

Για να μην υπάρξουν ατυχήματα, π.χ να συγκρουσθούν τα αεροπλάνα τους ή -ακόμη χειρότερα- για να μην καταρρίψουν οι μεν τους δε κατά λάθος, είναι υποχρεωμένοι να συνεργάζονται. Το αποτέλεσμα είναι να συνομιλούν διαρκώς.

Η τηλεφωνική γραμμή μεταξύ αμερικανικών και ρωσικών δυνάμεων είναι πολύ απασχολημένη, με μίνιμουμ δέκα ως δώδεκα τηλεφωνήματα την ημέρα. Χάρη σ΄αυτά, τα αμερικανικά και ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη που επιχειρούν στη Συρία κρατούν αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ τους και Αμερικανοί και Ρώσοι μένουν πιστοί στη γραμμή δράσης του καθενός που έχουν χαράξει στον χάρτη.

Η συνεργασία τους ως τώρα φαίνεται να είναι άψογη. Μάλιστα, για να αποφευχθούν λάθη που ίσως οφείλονται στην κακή κατανόηση της γλώσσας, οι Αμερικανοί στη βάση τους (Combined Operations Area) που βρίσκεται στο Κατάρ, έχουν όχι μόνο ρωσόφωνους αξιωματικούς αλλά και δύο άτομα που η ρωσική γλώσσα είναι η μητρική τους.