Τουρκία: Αυτό είναι το οπλικό σύστημα που μπήκε στο βιβλίο Γκίνες – BINTEO

Στο βιβλίο με τα ρεκόρ Γκίνες μπήκε ένα τουρκικής κατασκευής σύστημα Πολλαπλής Εκτόξευσης Πυραύλων (ΠΕΠ), αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ.

Άσχετα αν αυτό αληθεύει ή όχι, το σύστημα Jobaria στην ανάπτυξη του οποίου βοήθησε η Roketsan για λογαριασμό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, είναι φαινομενικά ο ισχυρότερος ΠΕΠ στη κατηγορία των 122mm.

Σύμφωνα με το military-today.com, το σύστημα αναπτύχθηκε από τα ΗΑΕ σε συνεργασία με την τουρκική Roketsan, με το σκεπτικό την τοποθέτηση μιας πυροβολαρχίας με ένα όχημα. Η τελική συναρμολόγηση λαμβάνει χώρα στα Εμιράτα και ήδη υπάρχει άγνωστος αριθμός συστημάτων σε επιχειρησιακή κατάσταση.

Το Jobaria αποτελείται από συνολικά 4 εκτοξευτές και 240 «σωλήνες» έτοιμους για βολή. Έχει μέγιστο βεληνεκές 37 χιλιόμετρα και μια ομοβροντία καλύπτει έκταση 4 km².

 

Το όχημα μεταφοράς είναι της αμερικανικής εταιρείας Oshkosh και το τρέιλερ που φιλοξενεί τους εκτοξευτές κατασκευάζεται στα ΗΑΕ. Προφανώς η Roketsan κατασκευάζει τους εκτοξευτές και τις ρουκέτες, οπότε ουσιαστικά δεν μιλάμε για ένα αμιγώς τουρκικής κατασκευής και προελεύσεως οπλικό σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση, η ισχύ πυρός του Jobaria -που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στην IDEX 2013- είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή

Με πληροφορίες από Yeni Safak, Πτήση και Διάστημα