Τουρκία: Δεν θα προβούμε σε επιχείρηση κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ

Αποστάσεις κρατά η Τουρκία από τις αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις κατά των ακραίων ισλαμιστών -τρομοκρατών του ISID/ISIL στο Βόρειο Ιράκ και επικαλείται για την στάση της το γεγονός ότι η οργάνωση αυτή κρατά 46 Τούρκους ως ομήρους.

Σε είδηση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου της Τουρκίας Anadolu, αναφέρεται ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Ισμέτ Γιλμάζ, αναφορικά με τις επιθέσεις των Αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης ISID/ISIL, είπε η Τουρκία δεν υποστήριξε μέχρι στιγμής τις ΗΠΑ. Ο κ. Γιλμάζ τόνισε ότι οι ΗΠΑ πραγματοποιούν τις επιθέσεις με δικές τους (στρατιωτικές) δυνατότητες, με αεροσκάφη που απογειώνονται από αεροπλανοφόρο».

Ο κ. Γιλμάζ είπε ακόμα για το θέμα: «Εμείς έχουμε εκεί 49 άτομα προσωπικό του Προξενείου μας που βρίσκεται ακόμα στα χέρια του ISID. Κατά συνέπεια, δεν είναι εφικτό να γίνει κάτι από εμάς λόγω ευθύνης. Αυτοί που λένε το αντίθετο ασφαλώς θέλουν να μη δοθεί καμία σημασία σ΄ αυτά τα 49 άτομα».

Επίσης ο Τούρκος Υπουργός σε ερώτηση αναφορικά με την ασφάλεια ζωής των ομήρων είπε «Εμείς αυτή τη στιγμή ελπίζουμε και ευχόμαστε να επιστρέψουν υγιείς στην Τουρκία». Τέλος σε ερώτηση αν για την Τουρκία τίθεται θέμα να προβεί σε επιχείρηση κατά του ISID/ISIL, o κ.Γιλμάζ είπε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

Από την πλευρά μας να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με αξιόπιστα στοιχεία περίπου το 10% των μαχητών του ISID/ISIL είναι Τούρκοι, ενώ υπάρχουν και οπαδού του στην Τουρκία όπως και εν υπνώσει πυρήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τουρκία: Εκατοντάδες Γεζίντι του Ιράκ ζητούν καταφύγιο στο τουρκικό έδαφος

Stratfor: Οι γεωστρατηγικές φιλοδοξίες της Τουρκίας

Η Βρετανία θα μεταφέρει στρατιωτικό υλικό στους Κούρδους του Ιράκ