Τουρκία: Δεν θα γίνει τζαμί η Αγία Σοφία

Εκδόθηκε η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Τουρκίας για το Μνημείο, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1.

Αγία Σοφία

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αρνητική ήταν η απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης, επί της προσφυγής, με την οποία εζητείτο η Αγία Σοφία από Μουσείο να μετατραπεί σε τζαμί, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Η προσφυγή για τη μετατροπή του Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO έγινε το 2015, από την τουρκική Μη Κυβερνητική Οργάνωση “Προστασία Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος”.

Η ίδια οργάνωση είχε προσφύγει στην Πρωθυπουργία το 2004, ζητώντας νομοθετικές τροποποιήσεις ώστε η Αγία Σοφία να ανοίξει ως τέμενος, όμως δεν είχε λάβει καμία απάντηση.

Το 2005, η ίδια οργάνωση, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο είχε απορρίψει το αίτημά της και δέκα χρόνια αργότερα, το 2015 ακολούθησε η προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο, με την αναφορά ότι η άρνηση του αιτήματος για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί παραβιάζει τη θρησκευτική ελευθερία.

Πηγή: Capital.gr

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ