Τουρκία: «Γκιουλενικός» ο δολοφόνος του Ρώσου πρέσβη το 2016

Ο δολοφόνος του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Τουρκία βρέθηκε να έχει συνδέσμους με το δίκτυο Γκιουλέν, σύμφωνα με ένα κατηγορητήριο που έγινε γνωστό σήμερα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Ολοκληρώνοντας διετή έρευνα, οι Τούρκοι εισαγγελείς κατέληξαν σε κατηγορητήρια εναντίον 28 υπόπτων, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης Fetullah Gulen, και άλλα ανώτερα μέλη της οργάνωσής του.

Αρκετοί ύποπτοι εξοικειωμένοι με τον αστυνομικό Mevlut Mert Altintas, ο οποίος δολοφόνησε τον Andrey Karlov σε γκαλερί στην Άγκυρα στις 19 Δεκεμβρίου 2016, επιβεβαίωσαν στους ανακριτές ότι είχε παρακολουθήσει συναντήσεις όπου διαβάζονταν και δημοσιεύονταν δημοσιεύματα και κηρύγματα του Gulen.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές μιλώντας υπό την προϋπόθεση ανωνυμίας λόγω περιορισμών στην ομιλία στα μέσα ενημέρωσης, ένας από τους συμμαθητές του στην αστυνομική ακαδημίας δήλωσε ότι ο δράστης είχε θέματα κοινωνικοποίησης και δεν έδειχνε πρόθεση ούτε διάθεση να μιλάει πολύ με άλλους.

Ο Cem Yildiz, ένας μάρτυρας, δήλωσε στους ανακριτές ότι όταν είχε μιλήσει στον δράστη και στον φίλο του, του είχαν αποκαλύψει τις σχέσεις τους με το δίκτυο Γκιουλέν.

Το κατηγορητήριο υποβλήθηκε σε δικαστήριο της Άγκυρας. Οι ύποπτοι κατηγορούνται για παραβίαση συνταγματικής τάξης, συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική ομάδα και δολοφονία εκ προμελέτης με σκοπό την εξάπλωση του τρόμου.

Επιπλέον, το κατηγορητήριο λέει τη δολοφονία είναι μια πράξη πρόκλησης που στοχεύει στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας. 

Πηγή: Anadolu