Τουρκία: Η Ισπανία αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις της απο την τουρκοσυριακή μεθόριο

Η Ισπανία θα αποσύρει τις δυνάμεις που βρίσκονται στην τουρκοσυριακη μεθόριο τον Ιανουάριο. Οι ισπανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται στην Τουρκία από το 2013 με εντολή του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο θωράκισης της Τουρκίας από ενδεχόμενες πυραυλικές επιθέσεις της Συρίας.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα trt, η Ισπανία επιθυμεί την συνέχεια της παραμονής της εντός του πλαισίου του ΝΑTΟ, στην Τουρκία.

Διαβάστε: Έφτασαν οι ισπανικοί Patriot στην Τουρκία

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας της Ισπανίας Πεντρο Μορενες «Οι δυνάμεις της Ισπανίας θα παραμείνουν μέχρι τον Ιανουάριο στην Τουρκία». Ο Μορένες τόνισε οτι, η επιθυμία τους είναι να συνεχίσουν το έργο τους, εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ, μέτρων θωράκισης της Τουρκίας από ενδεχόμενες πυραυλικές επιθέσεις από την Συρία σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Γερμανία, οι οποίες ανακοίνωσαν την απόσυρση των συστοιχιών του αντιπυραυλικού συστήματος Πάτριοτ που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή της νοτιοανατολική Τουρκίας.

Επιπλέον ο Ισπανος υπουργός Άμυνας σημειώσε οτι η Ισπανία θα παραμείνει μονη της με την αποχώρηση των Αμερικανικών και Γερμανικών μονάδων από την περιοχή  και πρόσθεσε πώς σε περίπτωση που η Συμμαχία αποφασίσει την αποστολή αλλων χωρών στην περιοχή τοτε είναι δυνατόν να παραμείνουν στην θέση τους και οι ισπανικές δυνάμεις.

Διαβάστε: ΗΠΑ – Γερμανία: Αποσύρουν τους Patriot από την τουρκοσυριακή μεθόριο

Ο Μορενες αναφέροντας πώς οι Ισπανικές δυνάμεις θα αποσυρθούν από το Αφγανιστάν μετα από 14 χρόνια παραμονής τους δήλωσε πώς σήμερα ο αριθμός των Ισπανών στρατιωτών ανέρχεται στους 464 και πρόσθεσε .. « εμείς εκπληρώσαμε το έργο μας παραμένοντας στο Χερατ βάση της συμφωνίας με τις Ιταλικές μονάδες στην διασφάλιση της ασφάλειας στα νοσοκομεία και στο αεροδρόμιο».

Στο Αφγανιστάν θα παραμείνουν μονάχα 20 Ισπανοί στρατιώτες κατόπιν έκκλησης της Αφγανικής κυβέρνησης και θα εργασθούν στην εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ισπανίας και ανάφερε οτι το κόστος της παραμονής των ισπανικών δυνάμεων επι 14 χρόνια στο Αφγανιστάν ανήλθε στα 3 δις 200 εκτ ευρώ και εκτός αυτού είχαν την τραγική απώλεια των 99 στρατιωτών τους.