Τουρκία: Νέες ενισχυμένες αρμοδιότητες για τον ΥπΑμ, κουτσούρεμα για τον ΑΓΕΕΘΑ

Ένα προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε νωρίς στις 10 Ιουλίου προέβλεπε ότι ο στρατός ξηράς, η αεροπορία και το ναυτικό της Τουρκίας πρέπει να υπαχθούν στο υπουργείο Άμυνας ώρες μετά τον διορισμό του αρχηγού Γενικού Επιτελείου Χουλουσί Ακάρ ως νέου υπουργού Άμυνας και ο Διοικητής του στρατού ξηράς Γσετ Γιάσαρ Γκιρέλ έγινε ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Το διάταγμα που εξέδωσε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτρέπει για στενή συνεργασία και συντονισμό μεταξύ του γραφείου του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου και του Υπουργείου Άμυνας.

Το διάταγμα ορίζει τα καθήκοντα και τις ευθύνες του Υπουργείου Άμυνας στο νέο σύστημα. Και οι τρεις δυνάμεις θα υπηρετήσουν υπό τον υπουργό Άμυνας, αλλά ο πρόεδρος θα είναι σε θέση να έρθει σε επαφή μαζί τους όταν είναι απαραίτητο και θα δώσει άμεσες οδηγίες.

Σε μια προσπάθεια να ακολουθήσουν έναν ολοκληρωμένο μηχανισμό λειτουργίας, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου και το Υπουργείο Άμυνας θα ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητές τους και θα ενημερώνονται ο ένας για τον άλλο για κάθε είδους ζήτημα στο οποίο εμπλέκονται.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (YAŞ) διαλύεται. Ο Ερντογάν θα είναι υπεύθυνος για όλες τις προαγωγές των τάξεων και των απολύσεων στο στρατό.

Σημειώνεται πως μέχρι πρότινος, ο Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ βρισκόταν στο ίδιο επίπεδο ιεραρχικά με τον ΥπΑμ της χώρας. Πλέον, όπως προαναφέρθηκε, ο πρώτος θα υπάγεται μαζί με όλα τα υπόλοιπα γενικά επιτελεία στον ΥπΑμ, ο οποίος θα υπάγεται με τη σειρά του απευθείας στον Πρόεδρο.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου ήταν υπεύθυνος έναντι του Πρωθυπουργού της Τουρκίας και επιφορτισμένος με τη γενική διοίκηση και έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Ήταν επίσης υπεύθυνος για την αποτελεσματική διεξαγωγή των στρατιωτικών επιχειρήσεων και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι διοικητές των τριών υπηρεσιών (στρατός, ναυτικό και πολεμική αεροπορία) αναφέρουν απευθείας στον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου. Το Γενικό Επιτελείο και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνεργάζονταν στενά για να εκπληρώσουν τις αντίστοιχες ευθύνες τους.

Πηγή: Hurriyet Daily News