Τουρκία: Σε κλοιό πιέσεων και πάλι η λίρα

Σε νέο γύρο πιέσεων υποκύπτει η τουρκική λίρα που έπειτα από τις προηγούμενες διαθέσεις σταθεροποίησής της, επιστρέφει στο «κόκκινο».

Η τελευταία απόφαση τουρκικού δικαστηρίου να απορρίψει και το τρίτο αίτημα του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον για απελευθέρωσή του από την κατ’οίκον κράτηση, αναζωπύρωσε τις ανησυχίες των επενδυτών, οι οποίοι συνεχίζουν να «γυρίζουν την πλάτη» στο τουρκικό νόμισμα, εν μέσω της έντασης στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ.

Οι απώλειες της τουρκικής λίρας, έναντι του δολαρίου, άγγιξαν σχεδόν το 7%, ενώ πλέον διαμορφώνονται πάνω από το 5%, την ώρα που το τουρκικό νόμισμα έχει ήδη χάσει σχεδόν το 40% της αξίας του από τις αρχές του έτους.

Η κρίση της τουρκικής λίρας έχει πυροδοτήσει, με τη σειρά της νέες ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει τόσο στην οικονομία της Τουρκίας, όσο και στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, η διαμάχη που έχει ξεσπάσει με τις ΗΠΑ θα μπορούσε να κλιμακωθεί, με την υπουργό Εμπορίου της Τουρκίας, Ρουσάρ Πεκάν, να διαμηνύει σήμερα την ετοιμότητα της Άγκυρας να απαντήσει σε επιπλέον κυρώσεις από μέρους των ΗΠΑ.

Πηγή: Sputnik