Τουρκία: Θα συνεργαστούμε στενά με την Κίνα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκέφθηκε τον Αντιπρόεδρο της Κίνας Γουάνγκ Κισάν στις 15 Ιουνίου στο Πεκίνο, όπου οι δύο υποσχέθηκαν να ενισχύσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Η Τουρκία έχει τη βούληση να αναπτύξει τις διμερείς της σχέσεις με την Κίνα», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στις 15 Ιουνίου μετά την επίσκεψή του στο Πεκίνο, επαναλαμβάνοντας την επιθυμία της Τουρκίας να ενισχύσει τους δεσμούς με την Κίνα.

Ο Τσαβούσογλου επισκέφθηκε την Κίνα από τις 14 Ιουνίου έως τις 15 Ιουνίου κατόπιν πρόσκλησης του Κινέζου του Υπουργού Εξωτερικών Wang Yi.
Δήλωσε στους Global Times στις 15 Ιουνίου ότι η «επίσκεψη έχει σκοπό να επεκτείνει τις συζητήσεις που οι πρόεδροι των δύο χωρών είχαν τηλεφωνικά τον Απρίλιο».

«Συμφώνησαν ότι πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω και να εμβαθύνουμε τη διμερή μας συνεργασία. Υπάρχουν στρατηγικά έργα που πρέπει να ακολουθήσουμε. Και η Κίνα έχει γίνει πιο ενεργή και ορατή σε περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής «, ανέφερε ο Τσαβούσογλου στους Global Times.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του, ο Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε επίσης το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης τεχνολογίας της Κίνας στο Πεκίνο και είχε επίσης συνάντηση με εκπροσώπους επιχειρηματικών κύκλων. Υπενθυμίζοντας ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping είχαν τηλεφωνική συνομιλία τον Απρίλιο, ο Wang είπε ότι αυτός και ο υπουργός Εξωτερικών είχαν μια θετική συνάντηση.

«Είναι ένδειξη της σπουδαιότητας που δίνει η Τουρκία στην Κίνα, επειδή ο Τσαβουσογλου επισκέφθηκε την Κίνα σε μια εποχή όπου υπάρχει επερχόμενη προεδρική και κοινοβουλευτική εκλογή στην Τουρκία», δήλωσε ο Wang.

Πηγή: Hurriyet Daily News