Τουρκία: Τους συνέλαβαν για σαρίν αλλά ηταν αντιψυκτικό!

Ελεύθερα αφέθηκαν τα ένδεκα από τα δώδεκα πρόσωπα που είχαν προσαχθεί στα Άδανα και φέρονταν να είχαν στην κατοχή τους χημικό αέριο σαρίν, στο πλαίσιο των ερευνών της ασφάλειας των Αδάνων σχετικά με μέλη της Αλ Κάιντα που συνδέονται με το Μέτωπο Αλ Νόσρα στη Συρία, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η τουρκική εφημερίδα «Ταράφ».

Η έρευνα της ασφάλειας των Αδάνων είχε ξεκινήσει μετά τις δύο βομβιστικές επιθέσεις που είχαν γίνει στο Ρέϊχανλι της Αντιόχειας (Χάταϊ) την 11η Μαΐου 2013, οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 52 άτομα και να τραυματιστούν άλλα 146.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η εισαγγελία είχε αφήσει ελεύθερους τους επτά από τους δώδεκα διατάσσοντας την προφυλάκιση πέντε κατηγορουμένων. Από αυτούς, οι τέσσερις αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από ένσταση.

Η εφημερίδα αρχικά ανέφερε ότι η αστυνομία ανακάλυψε δύο κιλά σαρίν στις διευθύνσεις όπου διέμεναν οι δώδεκα. Οι έρευνες της αστυνομίας έδειξαν ότι το αέριο σαρίν εισήχθη στην Τουρκία από τη Λιβύη.

Στη συνέχεια των ερευνών όμως —αναφέρεται στο δημοσίευμα της «Ταράφ»— ανακοινώθηκε ότι το υλικό που αρχικά είχε αναφερθεί ως σαρίν ήταν. . . αντιψυκτικό. Χημικοί μηχανικοί που μίλησαν στην «Ταράφ» ανέφεραν ότι «το αντιψυκτικό είναι υλικό που χρησιμοποιείται για τα αυτοκίνητα, ενώ το σαρίν μοιάζει περισσότερο με φυσικό αέριο» και ότι «τα δύο υλικά δεν παρουσιάζουν καμία ομοιότητα».

Η «Ταράφ» γράφει ότι οι ένδεκα που αφέθηκαν ελεύθεροι βρίσκονται ήδη στη Συρία και έχουν ενταχθεί στο μέτωπο Αλ Νόσρα.

Το σαρίν είναι αυτό για τη χρήση του οποίου κατηγορούν οι ΗΠΑ το καθεστώς του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ ‘Ασαντ.