100 ρομπότ εξουδετέρωσης βομβών προμηθεύεται η Τουρκία

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSM) το αμέσως προσεχές διάστημα θα παραδοθούν 100 τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών (Bomb Disposal Robot-BDR) στην Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας, από την τουρκική εταιρεία ASELSAN, τα οποία θα κατανεμηθούν στις υπηρεσίες ασφαλείας σε όλη την τουρκική επικράτεια.

To υπόψη ρομπότ φέρει την ονομασία KAPLAN, είναι τουρκικής κατασκευής και όπως είπαμε κατασκευάζεται από την εταιρεία ASELSAN, η οποία κατέχει ηγετική θέση στον τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας.

To KAPLAN μπορεί να εξετάσει ύποπτα αντικείμενα από απόσταση τουλάχιστον 500 μέτρων. Διαθέτει κάμερα υψηλής ευκρίνειας και είναι εφοδιασμένο με εξελιγμένο ρομποτικό βραχίονα, ενώ το σύστημα κίνησης βασίζεται σε μικρές ερπύστριες δίνοντας τη δυνατότητα κίνησης επί παντός τύπου εδάφους.
Η Μονάδα Απομακρυσμένου Ελέγχου του KAPLAN (Operator Control Unit- OCU) διαθέτει οθόνη υψηλής ευκρίνειας 3D, καθώς και δυνατότητα βιντεοσκόπησης των ενεργειών για μελλοντική αξιολόγηση.

ΠΗΓΕΣ: SSM & ASELSAN