EE: «Τουρκία και Ισραήλ, πρέπει να τα ξαναβρούν»

Την ανάγκη να αποκατασταθούν οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ τονίζει Εκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όπως αναφερει η εφημερίδα  Hurriyet  η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τονίζει ότι η εξομάλυνση των σχέσεων πρέπει να γίνει  για χάρη της περιφερειακής ασφάλειας, εν’ω επισημαίνει ότι παρά την κρίση οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών έχουν …αυξηθεί! .
 
Κατά την  12σέλιδη Eκθεση (που ετοίμασαν οι Sandro d’Angelo και Andrea Martire Grisorio από την Γενική Διευθυνση  Εξωτερικής πολιτικής του Ευρωπαϊκού   Κοινοβουλίου)  τονίζει ότι από την κρίση μεταξύ των δύο χωρών περισσότερο χαμένο βγαίνει το Ισραήλ  διότι έχει χάσει την μόνη σύμμαχό του χώρα στην Μέση Ανατολή, ενώ έχουν παγώσει αμυντικές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών.
 
Αναφέρει επίσης ότι έπειτα από την κρίση στις σχέσεις του με την Τουρκία, το Ισραήλ έχει αναπτύξει τις σχέσεις τους με άλλες χώρες της περιοχής , όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και το Αζερμπαϊτζάν .
 
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι παρά την μεταξύ τους κρίση, οι εισαγωγές της Τουρκίας από το Ισραήλ έφθασαν στα 2 δις δολ το 2011  (από 1,36 δις το 2010) , ενώ οι εξαγωγές της προς το Ισραήλ τα 2,5 δις δολ το 2011 ( από 2 δις το 2010) .
 
Καταλήγοντας η έκθεση τονίζει ότι σε μια συγκυρία όπου, υπάρχει εμφύλιος πόλεμος στην Συρία και ο κίνδυνος να μεταδοθεί στον Λίβανο, καθίσταται επιτακτική η συμφιλίωση της Τουρκίας με το Ισραήλ.