Γιατί Γκιούλ, Νταβούτογλου και στρατηγός Ακάρ πάνε στη Βρετανία

Επίσκεψη στη Βρετανία θα πραγματοποιήσει ο Τούρκος Πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζιάν, τον ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, τον τούρκο υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Χουλουσί Ακάρ, καθώς και βουλευτές, ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους.

Στόχος της επίσκεψης είναι και η συζήτηση του κυπριακού, όπως αναφέρει ο τουρκοκυπριακός τύπος, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης έπειτα από πρόσκληση της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Σύμφωνα πάντα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, ο Γκιουλ αναμένεται να ζητήσει την άσκηση επιρροής στο της Βρετανίας ως εγγυήτριας δύναμης, ενώ αναμένεται να γίνει συζήτηση για τη σημασία της συνέχισης στήριξης της Βρετανίας στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ώστε να μην διακοπούν οι διαπραγματεύσεις λόγω πολιτικών εμποδίων.

Ο Γκιουλ είπε ότι θα συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις, την κατάσταση στις μουσουλμανικές χώρες στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική και θα αναλύσει το όραμα της Τουρκίας για τα ζητήματα αυτά σε συνέδριο στο Wilton Park με υψηλόβαθμους Βρετανούς αξιωματούχους.

Εκτός από την βασιλική οικογένεια ο τούρκος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Βρετανό Πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Εντ Μίλιμπαντ, θα μιλήσει στο Κοινοβούλιο και θα συναντηθεί με τα μέλη της Ομάδας Φιλίας Βρετανίας – Τουρκίας. Θα δώσει επίσης συνεντεύξεις στην εφημερίδα The Guardian και το BBC.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Σφοδρή επίθεση Ερντογάν σε Άσαντ

Ο κ.Μάταντζη και η ασυλία που απολαμβάνει από το Γ.Παπανδρέου! Γιατί;