«Καταιγίδα» συλλήψεων Τούρκων στρατιωτικών

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 17 εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο της έρευνας για τα γεγονότα που οδήγησαν στην ανατροπή της πρώτης κυβέρνησης ισλαμιστών της χώρας το 1997, το λεγόμενο «μεταμοντέρνο πραξικόπημα».

Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε ότι τα 17 πρόσωπα, περιλαμβανομένων 6 εν ενεργεία και 11 απόστρατων αξιωματικών, συνελήφθησαν σε διάφορες τοποθεσίες σε όλη τη χώρα και αναζητείται ένας 18ος αξιωματικός, ο στρατηγός ε.α. Τουντζέρ Κιλίντς.

Τριάντα εννέα εν ενεργεία και εν αποστρατεία αξιωματικοί, ανάμεσά τους δύο πρώην αρχηγοί του τουρκικού Γενικού Επιτελείου ΕθνικήςΑμυνας, έχουν ήδη προφυλακιστεί και αναμένεται να δικαστούν.

Η έρευνα αφορά την απομάκρυνση από την εξουσία, τον Ιούνιο του 1997, της κυβέρνησης συνασπισμού του αμφιλεγόμενου πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν, ηγέτη του Κόμματος της Ευημερίας, που είχε ισλαμιστική πολιτική ρητορική.

Ο συνασπισμός δύο κομμάτων (το άλλο ήταν το κόμμα του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ) είχε καταρρεύσει μετά την παραίτηση πολλών βουλευτών του ήσσονος εταίρου του.