Συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας πίσω απο τον κινηματογραφικό φακό.

Οι πρόσφατες συνεργασίες ανάμεσα στους έλληνες και στους τούρκους δημιουργούς, αποκτούν αυξανόμενο ενδιαφέρον ανάμεσα στους Τούρκους θεατές του κινηματογράφου, γράφει η εφημεριδα Χουριγιέτ.  Η φετινή διοργάνωση Documentarist αφιέρωνει ένα τμήμα της στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. 

 

Η ενότητα, με τίτλο,  ‘ Η γειτονική μας χώρα η Ελλάδα’ είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα σε μια σειρά απο συνεργασίες – τόσο στον κινηματογράφο όσο και στην τηλεόραση -  ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Όπως υποστηρίζει η Χουριγιέτ, οι θυελλώδεις σχέσεις των γειτονικών χωρών φαίνεται να έχουν πάρει μια φιλική διάσταση, ή τουλάχιστον αυτο δείχνει ο τηλεοπτικός φακός. 

 

Στο φετινό Documentarist στην Κωνσταντινούπολη μπορεί κανέις να δεί παραδείγματα απο τον Ελληνικό κινηματογράφο που ρίχνουν ένα ‘σκληρό φώς’ στις δύσκολες στιγμές του προσφατου παρελθόντος. Η ‘Κατινούλα’ της Μύρνας Τσάπα ρίχνει μια ματιά στη ζωή μιας ηλικιωμένης γυναίκας ελληνικής καταγωγης που μένει στην Αιγυπτο. Η ταινία των Τζελεπί και Χατζηγεωργίου παρακολουθει της ζωές των εναπομεινάντων Ελλήνων κατοίκων στην Ίμβρο. 

Σύμφωνα με την Χουριγιέτ το πιο αναμενόμενο ντοκιμαντέρ απ την Ελλάδα είναι το ‘Children of the riots’ (τα παιδιά των ταραχών), στο οποίο ο Χρήστος Γεωργίου κατευθύνει τον φακό του πρός την ανεργία, την οικονομική ύφεση και τις συγκρούσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στον θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. 

 

Μετά την επιτυχία της τουρκικης σειράς ‘Τα σύνορα της αγαπης’  θα δούμε άλλες δύο συνεργασίες των δύο χωρών στην τηλεόραση, και οι δύο με την υποστήριξη των Υπουργείων Πολιτισμου της Ελλάδας και της Τουρκίας. 

Η μια συνεργασία έχει ήδη ξεκινήσει παραγωγή, ‘Το Καταπληκτικό Ταξίδι’ ή το ‘Muhtesem Yoplculuk’. Η Ελληνίδα σέφ Μαρία Ekmekcioglu, και ο Τουρκος σκηνοθέτης Murat Aktas ταξιδεύουν απο την Κωντσαντινούπολη κατά μήκος των ακτων του Αιγαίου και των δύο χωρών για να καταλήξουν στην Αθήνα. Η εκπομπή θα συγκρίνει τη ιστορία, το φαγητό και την μουσική των δύο πολιτισμών. 

Η εφημερίδα τονίζει ότι μπορεί η πολιτική ανάμεσα στα δύο έθνη να μην είναι πάντα ‘ηλιολουστη’ αλλά το αυξανόμενο ποσό κοινού τηλεοπτικού χρόνου έχει δώσει και το έναυσμα για ένα ισχυρότερο δεσμό μεταξύ των θεατών και των σκηνοθετων των δύο γειτονικών χωρών.

Πηγη- Hurriyet