Τουρκία: 279 νεκροί και 1.301 τραυματίες από το σεισμό

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες πέρασαν δεύτερη νύχτα χθες σε σκηνές, σε αυτοκίνητα, ή στο ύπαιθρο, εν μέσω πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, μετά τον ισχυρό σεισμό της Κυριακής στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Οι αρχές κάνουν λόγο για 279 επιβεβαιωμένους νεκρούς και 1.301 τραυματίες, ενώ εκατοντάδες είναι οι αγνοούμενοι. Τα σπίτια που έχουν καταρρεύσει υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 2.262, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία. Τα περισσότερα θύματα είναι στις πόλεις Ερτζίς και Βαν.

Τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να δίνουν μάχη με το χρόνο αναζητώντας επιζώντες κάτω από τα ερείπια. Σύμφωνα με το CNN Turk, επτά άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί στη διάρκεια της νύχτας, ωστόσο, όσο περνούν οι ώρες οι ελπίδες λιγοστεύουν. Η τουρκική «Ερυθρά Ημισέληνος» διένειμε 13.000 σκηνές σε σεισμοπαθείς και πρόκειται να παρέχει στέγη σε άλλους 40.000, ωστόσο δεν είναι ακόμα γνωστός ο συνολικός αριθμός των αστέγων.

Τόσο η Αγκυρα όσο και η «Ερυθρά Ημισέληνος» έχουν κατηγορηθεί για ολιγωρία στην αντιμετώπιση της κρίσης. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ελλιπή ικανότητα στη διαχείριση της κρίσης», υποστηρίζοντας ότι πολλοί δεν έχουν ακόμα τροφή, θέρμανση και στέγη. Ισχυρίζονται, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να δεχτεί τις προσφορές για βοήθεια από το εξωτερικό. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι δήλωσε χθες ότι «από σήμερα τίποτα δεν θα λείψει από τους πολίτες».