Τουρκία: Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες για αναζήτηση επιζώντων από τους σεισμούς

Ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις αναζήτησης επιζώντων από το σεισμό στην ανατολική Τουρκία, ενώ ο αριθμός των νεκρών που ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια κτηρίων  έφθασε τους 40, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Συνολικά, σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών και καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης (AFAD), τα 644 έφτασαν τα θύματα από τους δύο ισχυρούς σεισμούς που σημειώθηκαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Ο τελευταίος σεισμός 5,6 βαθμών έπληξε την πόλη Βαν αργά την Τετάρτη, καταστρέφοντας 25 κτήρια. Εξ αυτών, τα 23 ήταν άδεια, καθώς είχε προηγηθεί ο σεισμός της 23ης Οκτωβρίου. Ωστόσο, τα δύο ήταν ξενοδοχεία στα οποία διέμεναν δεκάδες ξένοι και τούρκοι εργαζόμενοι σε ΜΜΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις που είχαν μείνει για να καλύψουν τον πρώτο σεισμό.

Οι εργαζόμενοι σε σωστικά συνεργεία έβγαλαν 30 επιζώντες από τα συντρίμμια των ξενοδοχείων Aslan και Bayram, όπου βρισκόταν η πλειοψηφία των παγιδευμένων. Χθες ανακοίνωσαν ότι η έρευνα στο Μπαϊράμ τερματίστηκε. Η έρευνα στο Ασλάν είχε ολοκληρωθεί από την Παρασκευή.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι άστεγοι από τους δύο σεισμούς στην επαρχία Βαν, η οποία γειτνιάζει με το Ιράν. Η κατάσταση επιδεινώθηκε από το κύμα ψύχους και τις πρώτες σφοδρές χιονοπτώσεις του χειμώνα. Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε τη σεισμόπληκτη περιοχή το Σάββατο, εν μέσω της διογκούμενης οργής μεταξύ των άστεγων οικογενειών για την ανεπάρκεια των προσπαθειών αρωγής. Πολλοί φοβούνται να μείνουν στα σπίτια τους, που έχουν υποστεί ζημιές, την ώρα που η περιοχή πλήττεται από συνεχείς μετασεισμούς.

Ο Ερντογάν παραδέχθηκε το Σάββατο ότι η κυβέρνησή του δεν έχει παράσχει επαρκή βοήθεια. «Ασφαλώς υπήρξαν ελλείψεις. Αυτό είναι αλήθεια. Δεν είναι εύκολο όταν μια γιγαντιαία καταστροφή σημειώνεται σε μια στιγμή. Δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν όλα τα προβλήματα μονομιάς», ανέφερε.

Συνολικά 132 εκατ. τουρκικές λίρες (53 εκατ. ευρώ) έχουν συγκεντρωθεί για τους σεισμοπαθείς, με τα περίπου 36 εκατ. ευρώ να προέρχονται από τη Σαουδική Αραβία, ανέφερε η AFAD στον ιστότοπό της. Σύμφωνα με την AFAD, 222 άνθρωποι διασώθηκαν μετά τον πρώτο σεισμό, ενώ 70.000 σκηνές και 333.000 κουβέρτες στάλθηκαν στην περιοχή.

Το Σάββατο ο πρωθυπουργός Ερντογάν υποσχέθηκε ότι πρόκειται να ανεγερθούν νέες κατοικίες για την πλειοψηφία των σεισμόπληκτων ως τον Αύγουστο του 2012, ενώ κάλεσε τους πολίτες να πάνε σε καταυλισμούς για να περάσουν το χειμώνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ισχυρός σεισμός 5.6 Ρίχτερ στην Τουρκία. Στην πόλη Βαν που χτυπήθηκε απο τον Εγκέλαδοι

Αμερικανός ΥΕΘΑ:»Η σχέση μας με τη Τουρκία είναι πάντα ισχυρή»