Αετός της Ανατολίας: Σε εξέλιξη πολυεθνική άσκηση στην Τουρκία

Με πολλές ξένες συμμετοχές βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία από τις 8 Ιουνίου η  πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Αετός της Ανατολίας - 2015/1» (Anatolian Eagle), με κέντρο την 3η Αεροπορική Βάση στο Ικόνιο ( Κόνια) στην κεντρική Τουρκία.
Η  άσκηση πραγματοποιείται για 7η συνεχή χρονιά με τη συμμετοχή 104 μαχητικών αεροσκαφών και περίπου 1.500 ανδρών από τις  ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Ισπανία, το Πακιστάν και το ΝΑΤΟ.
Το Πακιστάν συμμετέχει στην άσκηση με μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 που εκσυγχρονίστηκαν από την Τουρκική Αεροναυπηγική Βιομηχανία TAI στην Τουρκία, αναφέρει ο τουρκικός τύπος .
Η Τουρκία λαμβάνει μέρος στην άσκηση με 12 αεροσκάφη τύπου F-4E 2020, 42 μαχητικά αεροσκάφη F-16, ένα ελικόπτερο Cougar, δύο μεταγωγικά αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο Super Puma, ένα αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου από αέρος (awcs)  και δύο επιθετικά ελικόπτερα εγχώριας κατασκευής ATAK καθώς και με άλλα μέσα .
Οι άλλες συμμετοχές
Επίσης 12 μαχητικά αεροσκάφη F-15C και ένα αεροσκάφος Α-310 από βάσεις στην Ευρώπη και 250 άνδρες  απαρτίζουν την αποστολή των ΗΠΑ( που έχει μετασταθμεύσει στο Ικόνιο), ενώ έξι μαχητικά EF-2000 από το Ηνωμένο Βασίλειο, έξι μαχητικά F-18 Α από την Ισπανία, έξι αεροσκάφη F-16 στο Πακιστάν και ένα αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποιήσεως AWCS Ε-3 του ΝΑΤΟ.
Εξάλλου παρατηρητές από Αζερμπαϊτζάν, Βραζιλία, Αλγερία, Δανία, Ινδονησία, Εσθονία, Μαρόκο, Ιαπωνία, Κατάρ, Κορέα, Κόσοβο, Λίβανο, Μαλαισία, Μολδαβία, Μογγολία, Ρουμανία, Σενεγάλη, Σλοβακία, Σλοβενία, Χιλή, Τατζικιστάν, Τυνησία και ο Ομάν συμμετέχουν στην άσκηση.
Όπως έχει ανακοινωθεί από το τουρκικό επιτελείο σκοπός της εκπαίδευσης των συμμετεχόντων , είναι η εκτέλεση ρεαλιστικών σεναρίων , κάτω από πραγματικές συνθήκες εναέριων « εμπλοκών» . Επίσης αιτούμενο είναι  η αύξηση του  επιπέδου εκπαίδευσης και γνώσεων, των δεξιοτήτων και της εμπειρίας των πιλότων , με την διεξαγωγή κοινών αεροπορικών επιχειρήσεων . Οι Αμερικανοί πάντως εμφανίζουν την άσκηση ως αμερικανοτουρκική
Η άσκηση  θα λήξει στις 19 Ιουνίου.
Στο κυπριακό FIR
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 12 Ιουνίου η κυπριακή εφημερίδα »Φιλελεύθερος» έγραψε ότι όπως πληροφορείται, »τα τουρκικά πολεμικά  έχουν κάνει «κέντημα» στο FIR μας. Πετούν κατά δυάδες και πολλές φορές εισέρχονται και στον κυπριακό εναέριο χώρο, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανένα. Αυτά – σχολιάζει η εφημερίδα- για να μην ξεχνούμε και την Τουρκία και να την αφαιρούν κάποιοι από τη μεγάλη εικόνα του Κυπριακού».
Στη περυσινή άσκηση αυτού του τυπου συμμετείχαν επίσης πλοία επιφανείας (φρεγάτες, κορβέτες, πυραυλάκατοι, πλοία ναρκοπολέμου), υποβρύχια, ελικόπτερα και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας της Τουρκικής Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων (TDK) .