«Οι Αγανακτισμένοι» της Τουρκίας στην πλατεία Ταξίμ

 MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν μετά τη βίαιη επέμβαση των τούρκων αστυνομικών εναντίον της συγκέντρωσης χιλιάδων διαδηλωτών που έχουν κατασκηνώσει εδώ και αρκετές ημέρες στο πάρκο Γκεζί, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ένα οικιστικό σχέδιο του δήμου.


Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνουν νωρίς το πρωί τους διαδηλωτές. Κάποια μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έκαψαν τις σκηνές των διαδηλωτών που είχαν κατασκηνώσει στο πάρκο.
Το μεσημέρι της Παρασκευής και πάλι υπήρξαν συγκρούσεις. Ανάμεσα στους διαδηλωτές βρίσκονται βουλευτές της αντιπολίτευσης, καλλιτέχνες, ηθοποιοί. 
Κάθε μέρα το πλήθος που συγκεντρώνεται αυξάνεται. Ο βουλευτής του φιλο-κουρδικού Κόμματος Ειρήνης και δημοκρατίας στάθηκε μπροστά στις μπουλντόζες για να εμποδίσει το ξήλωμα των δέντρων. Ο ίδιος το μεσημέρι της Παρασκευής τραυματίστηκε απο δακρυγόνα.
«Οι Αγανακτισμένοι» της Τουρκίας, βγήκαν στους δρόμους και διαδηλώνουν εδώ και πέντε ημέρες στο ίδιο σημείο. Θέλουν να καταγγείλουν το σχέδιο της κυβέρνησης Ερντογάν στο πάρκο της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο προβλέπει το ξερίζωμα εκατοντάδων δέντρων για να χτιστεί στο σημείο που βρίσκεται το Άλσος, εμπορικό κέντρο το οποίο θα είναι ομοίωμα ενός παλιού Οθωμανικού Στρατοπέδου που βρίσκονταν εκεί. Οι χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονται και ζητούν να παραμείνει ο «τελευταίος πνεύμονας» στο κέντρο της Πόλης.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, η πραγματική σπίθα για τις μεγάλες διαδηλώσεις ήρθε από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν που στις 29 Μαϊου, δήλωσε πως «ότι και να κάνετε εμείς θα προχωρήσουμε το σχέδιο αυτό». Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ερντογάν για «αυταρχική συμπεριφορά».

Η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet έχει ως πρωτοσέλιδο “o λαός αντιστέκεται”.

Eνώ η τουρκική εφημερίδα αριστερής ιδεολογίας Sol με τίτλο «Ταγίπ ο Νέρωνας» παρομοιάζει τον τούρκο πρωθυπουργό με τον Ρωμαίο αυτοκράτορα , «επειδή αστυνομικοί καίνε τις σκηνές των διαδηλωτών και θέλει να διαμορφώσει την πόλη όπως θέλει ο ίδιος».