«Αγκάθια» στο σχέδιο «ειρήνευσης» με τους Κούρδους

Του Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Πιο περίπλοκο και με νέες διαστάσεις απ ότι μέχρι τώρα αφηνόταν από την Άγκυρα να διαγράφεται, είναι κατά τα φαινόμενα το σχέδιο επίλυσης του Κουρδικού, αφού  πρόταση που από την Μιλιέτ (Milliyet) αποδίδεται στον Οτζαλάν προβλέπει την δημιουργία Συνομοσπονδίας όπου θα έχει ρόλο ο Κουρδικός πληθυσμός 4 κρατών, αν και χωρίς αλλαγή συνόρων.

Η Milliyet της Κυριακής αναφέρεται στη νέα φόρμουλα της «Συνομοσπονδίας δίχως κράτη» («stateless conferederalism»), την οποία προτείνει ο Αρχηγός του PKK Οτζαλάν για την επίλυση του Κουρδικού, σε νέο μήνυμά του προς το Καντίλ.  

Σύμφωνα με τη φόρμουλα του Οτζαλάν, η σύσταση μίας δημοκρατικής συνομοσπονδίας στη Μέση Ανατολή, θα μπορούσε να οδηγήσει στη λύση του Κουρδικού. Η πρόταση του Οτζαλάν, δεν υπονοεί αλλαγή των συνόρων, αλλά επίσημη αναγνώριση του κουρδικού πληθυσμού και από τα 4 κράτη, στα οποία διαμένουν Κούρδοι, γράφει η εφημερίδα. 

Η αποχώρηση του PKK

Σύμφωνα με τη σημερινή Τaraf και τον αρθρογράφο Μarker Esayan, ενώ η αποχώρηση των ενόπλων του PKK είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει αρχές του Μάη, τα κορυφαία μέλη της οργάνωσης έχουν ήδη  αποχωρήσει  από τον προηγούμενο μήνα. Οι Κούρδοι και των 4 κρατών θα αναπτύξουν μεταξύ τους στενούς πολιτικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, ενώ οι Κούρδοι της Τουρκίας θα έχουν έναν ξεχωριστό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, γράφει. 
Μελλοντικά, πάντα σύμφωνα με τις απόψεις του Οτζαλάν, έτσι όπως δημοσιεύονται στην Milliyet της Κυριακής, η Κουρδική Συνομοσπονδία, μπορεί να εξελιχθεί σε ένα σύστημα, παρόμοιο με αυτό της ΕΕ.  

Οι 48.000 πολιτοφύλακες

Ειδική μνεία κάνει η Hurriyet στην ανησυχία των 48.000 πολιτοφυλάκων των χωριών, σχετικά με το ενδεχόμενο τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους να πέσουν θύματα βεντέτας, σε περίπτωση που εγκαταλείψουν τα όπλα. Οι πολιτοφύλακες ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να αφοπλιστούν πριν το PKK.