Ahval: Αλλάζει ρότα ο Ερντογάν ενόψει Προεδρίας Μπάιντεν;

Από τις πρόσφατες εκλογές των ΗΠΑ, υπήρξαν ορισμένες εξελίξεις στην Τουρκία που -όπως αναφέρει η Ahval- θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μια αλλαγή στην προσέγγιση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την προετοιμασία μεταφοράς της εξουσίας από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον εκλεγμένο Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Πρώτον, ο Ερντογάν περίμενε περίπου 30 ώρες για να αποδεχθεί την παραίτηση του γαμπρού του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, από την θέση του υπουργού Οικονομικών. Θα μπορούσαν να υπάρχουν αρκετοί λόγοι πίσω από την παραίτησή του, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι ο Αλμπαϊράκ – ένας στενός φίλος του γαμπρού του Τραμπ Τζάρεντ Κούσνερ, που από κοινού συγκρότησαν μια ανεπίσημη γέφυρα μεταξύ Ερντογάν και Τραμπ – παραιτήθηκε την Κυριακή μετά τη νίκη του Μπάιντεν.

Μία από τις πιο επαναλαμβανόμενες αφηγήσεις στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης -σημειώνει η Ahval- ήταν ότι η απόφαση του Ερντογάν να απομακρύνει τον κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, σύμμαχο του Αλμπαϊράκ, χωρίς να συμβουλευτεί τον γαμπρό του, οδήγησε στην παραίτηση. Το παλάτι του Ερντογάν συνεχάρη τον Μπάιντεν λίγες ώρες μετά τη μακρά περίοδο που χρειάστηκε για να αποδεχθεί την παραίτηση του Αλμπαϊράκ.

Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να ακολουθήσουμε σχετικά με την παραίτηση του Αλμπαϊράκ – ή μάλλον το «αίτημα να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του» – αλλά ίσως να είναι απλά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Ερντογάν δεν χρειάζεται πλέον ένα τέτοιο κανάλι (σσ όπως του Αλμπαϊράκ με τον Κούσνερ) με τον απερχόμενο ανώτατο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Ο πατέρας του Αλμπαϊράκ επανέλαβε την πίστη της οικογένειάς του στον Erdoğan μετά από φήμες ότι ο γιός του αποχώρησε από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Προέδρου (AKP), ώστε η οικογένεια να μπορεί να επικεντρωθεί στον ρόλο της στους τομείς της ενέργειας και των μέσων ενημέρωσης – μέσω των οποίων λέγεται ότι εμπλέκονται αφενός το εμπόριο πετρελαίου με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS ) και αφετέρου η επιχείρηση καταστολής στον ελεύθερο Τύπο.

Λίγες μέρες μετά την αποδοχή της παραίτησης του Αλμπαϊράκ -συνεχίζει η Ahval- ο Ερντογάν διόρισε τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Εφκάν Άλα στο κεντρικό εκτελεστικό συμβούλιο του AKP και ως αναπληρωτή πρόεδρο για τις εξωτερικές σχέσεις.

Ο Άλα είχε παραιτηθεί από τη θέση του ως υπουργός έξι εβδομάδες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Πριν το κάνει, έγινε «διάσημος» λέγοντας ότι 72 από τους 81 αρχηγούς της Αστυνομίας στην επαρχία της Τουρκίας ήταν οπαδοί του Φετουλάχ Γκιουλέν, του ισλαμιστή ιεροκήρυκα στον οποίο η Άγκυρα επιρρίπτει την ευθύνη για το πραξικόπημα.

Ο Άλα, πρώην κυβερνήτης σε δύο επαρχίες όπου πλειοψηφούν οι Κούρδοι, ήταν βασικός παράγοντας στην ειρηνευτική διαδικασία της Τουρκίας με το παράνομο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ) μεταξύ του 2013 και του 2015. Η επιστροφή του στην πολιτική σκηνή μετά από αρκετά χρόνια μπορεί να σηματοδοτήσει την επιστροφή σε κάποιες μεταρρυθμίσεις και εκδημοκρατισμό για τη χώρα.

Ωστόσο, ο Άλα πιθανότατα θα λειτουργήσει ως φράγμα για το AKP απέναντι στην απώλεια περισσότερων κουρδικών ψήφων μετά από τη συμμαχία του κόμματος με τους δεξιούς υπερεθνικιστές και τον αντίκτυπο που μπορεί να στις ανατολικές επαρχίες της Τουρκίας το πρώην κορυφαίο στέλεχος του AKP Αχμέτ Τσαβούσογλου και το νεοσύστατο κόμμα του Future Party.

Η ψήφος των Κούρδων κάποτε χωρίστηκε αρκετά ομοιόμορφα μεταξύ του AKP και του αριστερού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), το οποίο το AKP κατηγορεί για δεσμούς με το PKK, μια μαχητική ομάδα που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, η κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας, η επακόλουθη επιστροφή μεγάλων συγκρούσεων σε αγροτικές και αστικές περιοχές και η πολιτική του ΑΚΡ στη Συρία που επικεντρώθηκε στους αντιτιθέμενους Κούρδους της Συρίας, φάνηκε να κατέληξε σε ρήξη, ως συνέπεια της οποίας οι Κούρδοι απομακρύνθηκαν από το κυβερνών κόμμα και στήριξαν τον αντιπολιτευόμενο συνασπισμό για να κερδίσει τους Δήμους στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα μετά από περισσότερες από δύο δεκαετίες συντηρητικών τοπικών κυβερνήσεων που ελέγχονταν από το AKP.

Μια τρίτη εξέλιξη που δείχνει μια μετατόπιση της προσέγγισης της Τουρκίας απέναντι στις ΗΠΑ κατά την Ahval, παρατηρήθηκε σε μια αναφορά του υπουργού Δικαιοσύνης Abdulhamit Gül σχετικά με τις επιχειρήσεις κατά του HDP. Μιλώντας στο Συμπόσιο για Εναλλακτικές Λύσεις στο Ποινικό Δίκαιο, ο Γκουλ τόνισε τη σημασία του κράτους δικαίου και, το πιο σημαντικό, ότι οι προδικαστικές κρατήσεις πρέπει να χρησιμοποιούνται ως έσχατη λύση.

«Η δικαιοσύνη δεν πρέπει ποτέ να πάρει αυτό που δεν θα μπορούσε να επιστρέψει σε περίπτωση λαθών», είπε ο Γκουλ. Ο υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι δεν υπήρχε βάση για προδικαστική φυλάκιση σε περιπτώσεις όπου «έχουν συλλεχθεί αποδεικτικά στοιχεία, δεν υπάρχει κίνδυνος εξόδου από τη χώρα, (ο ύποπτος) έχει καθορισμένη διεύθυνση, έχουν περάσει χρόνια από τότε (το έγκλημα)».

Πολλοί από την αντιπολίτευση της Τουρκίας αντιμετώπισαν αυθαίρετες συλλήψεις, ίσως μόνο και μόνο επειδή ήταν μέλη του HDP. Το φιλο-κουρδικό κόμμα έχει περισσότερα από δέκα χιλιάδες μέλη πίσω από τα κάγκελα, συμπεριλαμβανομένων πρώην συμπροέδρων, αρκετών πρώην βουλευτών και δεκάδων πρώην δημάρχων – συχνά με βάση ξεπερασμένες κατηγορίες.

Σε μια πιο πρόσφατη καταστολή του HDP, οι τουρκικές αρχές διέταξαν τη σύλληψη 82 ατόμων, τα περισσότερα από τα οποία ήταν μέλη του κόμματος, σε μια επανέναρξη της δίωξης σχετικά με τις διαμαρτυρίες στο Kobani το 2014.

Τον Οκτώβριο του 2014, διαμαρτυρίες στην Τουρκία ενάντια στην πολιορκία από τον ISIS της συριακής κουρδικής πόλης Kobani είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 37 ανθρώπων, κυρίως από τα χέρια των δυνάμεων επιβολής του νόμου και των φονταμενταλιστικών παραστρατιωτικών ομάδων. Οι πρώην συμπροέδροι του HDP Selahattin Demirtaş και Figen Yüksekdağ, καθώς και οι Κούρδοι πρώην βουλευτές Gültan Kışanak, Gülser Yıldırım, Sebahat Tuncel και Aysel Tuğluk, όλοι τους φυλακισμένοι, κατηγορήθηκαν για υποκίνηση των διαμαρτυριών, κατηγορία που όλοι αρνούνται. Ο Demirtaş και ο Yıldırım είχαν προηγουμένως απαλλαγεί από τις κατηγορίες.

Δικαστικά ζητήματα βρίσκονται συχνά στο προσκήνιο των σχέσεων της Τουρκίας με τους δυτικούς συμμάχους της. Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει επανειλημμένα ζητήσει την αποκατάσταση του κράτους δικαίου και της δικαστικής ανεξαρτησίας.

Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μάθουμε αν ο Ερντογάν έχει κάνει αυτές τις αλλαγές για να προετοιμαστεί για την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στις σχέσεις με τον Μπάιντεν ή αν είναι απλώς μια σειρά μικρών συμπτώσεων, καταλήγει η Ahval.

Πηγή: Ahval