«Αιχμές» Ερντογάν κατά ΗΠΑ: Θα αποχωρήσουμε από τη Λιβύη αν το κάνουν άλλες χώρες πρώτα

«Απάντησε» ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή στον ΟΗΕ, που είχε ζητήσει την αποχώρηση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από τη Λιβύη, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης των εντάσεων στη χώρα.

Η Τουρκία θα συζητήσει την αποχώρηση στρατιωτικών της δυνάμεων από την Λιβύη αν άλλες ξένες στρατιωτικές δυνάμεις αποχωρήσουν πρώτα, δήλωσε ο Ερντογάν, μιλώντας σε μια εκδήλωση στην Άγκυρα, λέγοντας πως προσωπικό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων έχει αναπτυχθεί στην Λιβύη αποκλειστικά για την εκπαίδευση μονάδων που δηλώνουν πίστη στην διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), που έχει έδρα στην Τρίπολη.

Πριν από μερικές ημέρες ο Αμερικανός πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη είχε ζητήσει την αποχώρηση των τουρκικών αλλά και των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Λιβύη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ζητάμε από όλους τους εξωτερικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να σεβαστούν την εθνική κυριαρχία της Λιβύης και να σταματήσουν αμέσως όλες τις στρατιωτικές παρεμβάσεις».

Ο ίδιος είχε τονίσει επίσης ότι: «Με βάση τη συμφωνία εκεχειρίας του Οκτωβρίου, ζητάμε από την Τουρκία και τη Ρωσία να ξεκινήσουν αμέσως την αποχώρηση των δυνάμεών τους από τη χώρα και την αποχώρηση των ξένων μισθοφόρων (…) που στρατολόγησαν, χρηματοδότησαν, ανέπτυξαν και στήριξαν στη Λιβύη».

Η στάση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν έρχεται σε αντίθεση με την αόριστη πολιτική που ακολουθούσε ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στο θέμα της Λιβύης τα προηγούμενα χρόνια. Κάποια περίοδο ο Τραμπ φάνηκε να στηρίζει τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, αντί της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters