Αιγαίο: Μηδενικό το κοντέρ των τουρκικών παραβιάσεων

 Πρώτη δημοσίευση:2017-11-08 18:29:54
Τελευταία ενημέρωση:2017-11-08 08:21:54

Μηδενική ήταν η καταγραφή του  «κοντέρ» των παραβιάσεων στο Αιγαίο για την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017.

Η «κόσμια» συμπεριφορά των «γερακιών» της Άγκυρας επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες αλλά είναι βέβαιο πως δεν αποτελεί δείγμα εφησυχασμού για τους επιτελείς του ελληνικού πενταγώνου. Γι’αυτό άλλωστε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης έθεσε για ακόμη μια φορά στο πλαίσιο των διεθνών επαφών του, και συγκεκριμένα κατά την επίσκεψη του στο Άμβουργο, το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο.

Από την μια πλευρά μπορεί να εκληφθεί ως εφαρμογή του μορατόριουμ που προβλέπουν τα Μέτρα Οικδόμησης Εμπιστοσύνης να ισχύει σε μεγάλες εθνικές και θρησκευτικές αργίες και σήμερα η πολεμική μας αεροπορία γιορτάζει τον Προστάτη της, Αρχάγγελο Μιχαήλ.

Ωστόσο αυτή η «συμφωνία» έχει καταστρατηγηθεί από την Άγκυρα ουκ ολίγες φορές με την προκλητικότητα να αποκτά και ανήθικες διαστάσεις. Τέτοιες περιπτώσεις ήταν η υπέρπτηση τουρκικών μαχητικών πάνω από τον τόπο θυσίας των αξιωματικών του Πολεμικού μας Ναυτικού στην Κίναρο, όταν την εβδομάδα του ΠΑΣΧΑ είχε κηρυχτεί εθνικό πένθος για την πτώση του ελικοπτέρου UH-1H της Αεροπορίας Στρατού στο Σαραντάπορο.

Ανάλογο αντιεπαγγελματιμό και ασέβεια επέδειξαν οι τούρκοι επιτελείς και κατά τις φετινές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στην Κάρπαθο,για τη συμπλήρωση έντεκα χρόνων από τον ηρωικό θάνατο του Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη. Επέλεξαν να στείλουν τουρκικά μαχητικά να παραβιάσουν το FIR Αθηνών ακριβώς την ώρα της πτώσης του ήρωα της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Από την άλλη όπως σημείωνε με νόημα, καλά ενημερωμένη πηγή του ελληνικού πενταγώνου, η εξήγηση για την σημερινή διαγωγή των Τούρκων πιθανώς να βρίσκεται στον μετεωρολογικό παράγοντα. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν από το πρωι στο Αιγαίο είναι έως και δυσμενείς μην επιτρέποντας τα γνωστά «καοϋμπολικιά».