Αιολικό πάρκο – μαμούθ στην Τουρκία

Το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Τουρκίας τέθηκε σε λειτουργία στο Balıkesir, για την κατασκευή του οποίου  συνεργάστηκαν τουρκικές και γερμανικές εταιρείες.

Ο Τούρκος υπουργός Ενεργείας και Φυσικών Πόρων κ.Γιλντίζ Τανέρ T(aner Yıldız), στην ομιλία του κατά την τελετή εγκαινίων, δήλωσε ότι υπάρχουν σοβαρές εργασίες για την εγχώρια κατασκευή των αιολικών πάρκων. Ο κ.Γιλντίζ Τανέρ  σημείωσε ότι αρχικά επιθυμούν να κατασκευάσουν με εγχώριες δυνατότητες αιολικά πάρκα ισχύος 2,5 μεγαβάτ.

«Ο στόχος μας όμως είναι μέχρι το 2023 να έχουμε αιολική ενέργεια ισχύος 20.000 μεγαβάτ αλλά να το καταφέρουμε με την εγχώρια βιομηχανία», είπε ο Τούρκος υπουργός.

Το κόστος του αιολικού πάρκου του Balıkesir με 52 ανεμογεννήτριες 143 μεγαβάτ, ανήλθε σε 153 εκατομμύρια ευρώ.
Τα εγκαίνια έγιναν από τον Υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας κ. Γιλντίζ Τανέρ, την Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ομίλου Σαμπαντζί, κ. Γκιουλέρ και το μέλος του Δ.Σ. του E.ON. κ.  Τζόργκεν Κιλντάχλ. Η κα Γκιουλέρ Σαμπαντζί, Πρόεδρος του Δ.Σ. του ομίλου Σαμπαντζί, είπε ότι αποδίδουν μεγάλη σημασία στο θέμα των ενεργειακών ανανεώσιμων πηγών και προσθεσε: «Μετά τα κέντρα αιολικής ενέργειας στο Τσανάκκαλε και στο Νταγπαζαρί, ανοίγουμε και το κέντρο και στο Μπαλίκεσίρ, αυξάνοντας την ισχύ αιολικής μας ενέργειας σε 212 MW. Μέχρι σήμερα πραγματοποιήσαμε επενδύσεις για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος ύψους 7 δις λιρών. Ως Enerjisa (Ενέργεια Σαμπαντζί) αυξήσαμε συνολικά τις επενδύσεις μας σε 11 δις δολάρια>>.