Αιχμές Ερντογάν προς Γερμανία επειδή δεν «αγγίζει τους τρομοκράτες»

Του Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν από την Πράγα για την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα ξεκαθαρίζει ότι ο δράστης και θύμα της βομβιστικής ενέργειας ζούσε στην Γερμανία, κατηγορώντας έτσι εμμέσως το Βερολίνο ότι δεν τον είχε »αγγίξει» (συλλάβει).

 Σύμφωνα με ανάρτηση του τουρκικού  Ειδησεογραφικού Πρακτορείου Anadolu ο κ. Ερντογάν δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι αν και η Τουρκία ενημερώνει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους για τους τρομοκράτες,όπως είπε,  κανείς δεν τους αγγίζει.Και   προσέθεσε ότι ο τρομοκράτης που ευθύνεται για την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία ζούσε στη Γερμανία και παρανόμως εισήλθε στην Τουρκία.

Με την  τελευταία αναφορά φωτογραφίζει προφανώς την Ελλάδα, καθώς σχεδόν όλος ο τύπος γράφει ότι πέρασε στην Τουρκία μέσω ελληνικού νησιού. Αίσθηση πάντως προκαλεί ότι ο ίδιος απέφυγε αυτή την φορά να επαναλάβει τα κουφά σενάρια του τουρκικού τύπου – προφανώς βασιζόμενα σε κατευθυνόμενες διαρροές- περί δήθεν εκπαίδευσης του βομβιστή σε …στρατόπεδο στο Λαύριο.

Να θυμίσουμε ότι ο  κ. Ερντογάν, σε συνέντευξη Τύπου μια μέρα νωρίτερα και  λίγο πριν αναχωρήσει για την Πράγα, όταν ρωτήθηκε για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει σχετικά με τις πληροφορίες ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας είχε περάσει από την Ελλάδα όπου, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, λειτουργεί «στρατόπεδο εκπαίδευσης στο Λαύριο», απάντησε ότι «έθεσε το θέμα στον Α. Σαμαρά στη συνάντηση που είχαν στο Κατάρ και το θέμα θα τους απασχολήσει και πάλι όταν βρεθούν ξανά στην Αγκυρα στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας» – στις 4-5 Μαρτίου 2013.

Η ελληνική πλευρά  με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών διέψευσε κατηγορηματικά ότι τέθηκε τέτοιο ζήτημα στη συνάντηση των δυο Πρωθυπουργών στο Κατάρ επισημαίνοντας ότι, εάν είχε συμβεί, τότε ο «Έλληνας Πρωθυπουργός θα είχε δώσει τη δέουσα απάντηση» και προειδοποιεί ότι οι «ισχυρισμοί αυτοί δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη και υπονομεύουν τις σχέσεις των δύο χωρών»…
Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ διαψεύδονταν ακόμα   με τρόπο κατηγορηματικό οι ισχυρισμοί «που τον τελευταίο καιρό, κατά τρόπο ατεκμηρίωτο, αυθαίρετο και ύποπτο επανεμφανίζονται σε κάποιες τουρκικές εφημερίδες» και επισημαίνεται ότι στην «Ελλάδα δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν στρατόπεδα τρομοκρατών ούτε κέντρα εκπαίδευσής τους. Η Ελλάδα έχει υπάρξει θύμα της τρομοκρατίας και έχει ταχθεί στην πρώτη γραμμή του διεθνούς αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Η αντζέντα του Μαρτίου

Διπλωματικοί κύκλοι πάντως δεν αποκλείουν ή μη αναφορά στην Ελλάδα ονομαστικώς ίσως να αποτελεί τακτικό ελιγμό και ότι η πραγματική πρόθεση του είναι να θέσει »εκβιαστικά» στην αντζέντα της συνάντησης του Μαρτίου θέμα υπόθαλψης …τρομοκρατών από την Ελλάδα. Κατι βέβαια που δεν θα δεχθεί η Αθήνα αφου τα περί του αντιθέτου – μη εκπαιδευση τρομοκρατων και συμμετοχή στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας- η Ελλάδα τα έχει περασει στην Τουρκία δια των επισήμων διαύλων  κατά καιρούς.<<Στην Ελλάδα δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν στρατόπεδα τρομοκρατών, ούτε κέντρα εκπαίδευσής τους.(…) Η τουρκική πλευρά το γνωρίζει πολύ καλά αυτό, μέσω των επισήμων διαύλων.>. ανέφερε ξεκάθαρα η ανακοίνωση .

»Καθαρό» το Κέντρο Φιλοξενίας Λαυρίου

Πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι α τουρκικά ΜΜΕ – και βεβαίως αρχικά ο κ Ερντογάν-  παραλείπουν να αναφέρουν ότι το Κέντρο Φιλοξενίας Πολιτικών Προσφύγων του Λαυρίου, που λειτουργεί πολλές δεκαετίες,  εποπτεύεται από τον ΟΗΕ και επανειλημμένα, μετά από διάφορες αιτιάσεις της Αγκυρας,  έχουν γίνει έρευνες που δεν έχουν αποδώσει ποτέ κανένα αποτέλεσμα.