«Ακαδημίες επαγγελματιών ανταρτών» – Τις φτιάχνει το PKK

 Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

«Επαγγελματίες αντάρτες» με ισχυρό πολιτικό προσανατολισμό θα εκπαιδεύουν οι «ακαδημίες» που θα συστήσει το ΡΚΚ και οι  οποίες θα ονομάζονται Apollo. Αυτ’ο δήλωσε  ο επικεφαλής της ένοπλης πτέρυγας ΡΚΚ, κ.Μουράτ Καραγιλάν,εξηγώντας ότι οι Κούρδοι θα εξετάσουν διαφορετικές εναλλακτικές (πρακτικές) σε περίπτωση που η τουρκική κυβέρνηση αποτύχει να ολοκληρώσει τη 2η φάση της διαδικασίας μέχρι το Σεπτέμβρη. 

Ο Καραγιλάν δήλωσε ότι έχουν υπάρξει αλλαγές στην ένοπλη πτέρυγα του ΡΚΚ και τόνισε ότι στόχος τους είναι να εκπαιδεύσουν «επαγγελματίες αντάρτες» με ισχυρό πολιτικό προσανατολισμό, γράφουν οι εφημερίδες Milliyet και Haberturk).Επίσης ο κ.  Καραγιλάν κατηγόρησε τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών κ.  Νταβούτογλου ότι επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις ένοπλες ομάδες στη Συρία. Και συμπλήρωσε  ότι η συριακή πολιτική εκκαθάρισης των Κούρδων διεξάγεται με όπλα που παρέχει η Τουρκία, αναφερει η Taraf.
 
»Απάντηση»

»Απάντηση» στον κ Καραγιλάν ήρθε από τον αρθρογράφο της Vatan, κ. Γκουνγκόρ Μεγνκί που αναφέρει ότι οι «διαφορετικές εναλλακτικές» του κ. Καραγιλάν είναι η βία και το εμπόριο ναρκωτικών, όπλων και παράνομων μεταναστών προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τη βία.Σύμφωνα με τον αρθρογράφο η Τουρκία δεν θα πρέπει να αγνοήσει τα μηνύματα του Καραγιλάν και ότι η 2η φάση της διαδικασίας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβρη. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να λυθεί το πρόβλημα της τρομοκρατίας χωρίς να διχαστεί η χώρα, αναφέρει.
 
Ο Τύπος αναφέρεται σήμερα στην συνάντηση του επικεφαλής του BDP, Σελαχατίν Ντεμίρτας με δημοσιογράφους.
 
Ο αρθρογράφος της Hurriyet, Αχμέτ Χακάν, αναφέρει ότι ο Ντεμίρτας περιμένει από την κυβέρνηση να αποκαλύψει το πακέτο εκδημοκρατισμού στις 1 Σεπτεμβρίου και να υποβληθεί στο Κοινοβούλιο για έγκριση μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.
 
Ο Ντεμίρτας μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι τα νομικά βήματα που αναμένει το BDP από την κυβέρνηση θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν την επιστροφή των μελών του ΡΚΚ στην Τουρκία.
 
Σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποτύχει να εκπληρώσει τις προσδοκίες τους ο Ντεμίρτας δήλωσε θα συνεχίσουν τις πιέσεις και πρόσθεσε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο Οτζαλάν ενδέχεται να αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις.
 
Σύμφωνα με τον Τύπο, οι επόμενες 15 ημέρες είναι κρίσιμες για την έκβαση της διαδικασίας επίλυσης. Σε περίπτωση που ο Ερντογάν θελήσει να καθυστερήσει ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις λόγω των επικείμενων εκλογών, ο Οτζαλάν θα πρέπει να πείσει το BDP και το Καντήλ να εμμείνουν στη δέσμευσή τους για τη διαδικασία επίλυσης.
 
Όπως δήλωσε ο Ντεμίρτας, η Τουρκία είναι βαθιά πολωμένη και διχασμένη και αυτό φαίνεται στις αντιδράσεις διαφορετικών ομάδων στην Τουρκία σχετικά με τις εξελίξεις στην Αίγυπτο. «Η Τουρκία δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της Αιγύπτου. Χωρίς να αποκαταστήσει την εσωτερική ειρήνη η Τουρκία δεν μπορεί να οικοδομήσει το μέλλον ούτε να εξάγει δημοκρατία στη Μέση Ανατολή», δήλωσε.
 
Από την άλλη μεριά, ο Οτζαλάν είναι πεπεισμένος ότι η διαδικασία επίλυσης θα πρέπει να προχωρήσει αμέσως εξαιτίας των περιφερειακών εξελίξεων οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές ενώ για τους Κούρδους μπορεί να ανοιχτούν νέες ευκαιρίες. «Μπορεί να μην έχουμε άλλη ευκαιρία να λύσουμε τα εσωτερικά προβλήματα», δήλωσε.