Ακάρ: «Δεν θα κάναμε ποτέ κάτι για να βλάψουμε τους αδερφούς μας στη Συρία – Θέλουμε ειρήνη»

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, έκανε δηλώσεις σχετικά με την τριμερή συνάντηση μεταξύ των υπουργών Άμυνας και των αρχηγών πληροφοριών Ρωσίας και Συρίας στη Μόσχα.

«Δεν υπάρχει πιθανότητα να κάνουμε κάτι εναντίον των Σύριων αδελφών μας που ζουν στην Συρία και την Τουρκία», είπεο Τούρκος Υπουργός.

Ο Ακάρ αντάλλαξε ευχές για το νέο έτος με το προσωπικό του ΥΠΑΜ, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Yaşar Güler. Ερωτηθείς για τις λεπτομέρειες της τριμερούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες στη Μόσχα, ο Ακάρ δήλωσε ότι αντάλλαξαν πληροφορίες και απόψεις για το προσφυγικό πρόβλημα και την καταπολέμηση όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία.

«Έχουμε κάνει το καθήκον μας για να διασφαλίσουμε και να διατηρήσουμε την ειρήνη, την ηρεμία και τη σταθερότητα στην περιοχή μας. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε από εδώ και στο εξής. Θα ήθελα να εκφράσω ότι δεν υπάρχει θέμα να κάνουμε κάτι εναντίον των Σύριων αδελφών μας που ζουν στην Τουρκία και τη Συρία. Ποτέ δεν είχαμε και ποτέ δεν θα έχουμε μια συμπεριφορά που θα τους βάλει σε μπελάδες. Αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν όλοι και να ενεργούν ανάλογα.

Τον Νοέμβριο, η Τουρκία ξεκίνησε την επιχειρήση «Γαμψό Ξίφος» και πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων των Συριακών Απελευθερωτικών Δυνάμεων (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι της περιοχής.

Η Τουρκία, στρατεύματα της οποίας είναι παρόντα σε αρκετούς τομείς της βόρειας Συρίας, όπου έχουν εγκαταστήσει βάσεις, απειλεί από τον Μάιο να εξαπολύσει νέα επίθεση ευρείας κλίμακας εναντίον των ΣΔΔ, που χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» οργάνωση. Η τουρκική κυβέρνηση λέει πως έχει σκοπό να δημιουργήσει «ζώνη ασφαλείας» πλάτους 30 χιλιομέτρων στα νότια σύνορά της.

Πηγή: Anadolu / Φωτογραφία Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας