Ακάρ: Η ειρωνική απάντηση στις κριτικές για την καθυστερημένη παρέμβαση του τουρκικού στρατού μετά τον σεισμό

«Επικρατούσε ένα χάος, ο καιρός ήταν κακός και πολλοί δρόμοι ήταν κλειστοί. Δεν μπορούσαμε να τηλεμεταφέρουμε τους στρατιώτες», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, απαντώντας στην έντονη κριτική που δέχθηκε ο τουρκικός στρατός για την αργή αντίδραση στον σεισμό.

«Δεν χάθηκε χρόνος. Όλα τα στοιχεία του υπουργείου Άμυνας και των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK) κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή και συνεχίζουν να εργάζονται ακούραστα και σε συντονισμό με όλους τους σχετικούς οργανισμούς για να βοηθήσουν το έθνος μας να ανακάμψει από αυτήν την καταστροφή», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΑΜ.

Ο Ακάρ εξέφρασε «τη λύπη του» για τη σωρεία καταγγελιών κατά των τουρκικών δυνάμεων ότι «καθυστέρησαν» να παρέμβουν, λέγοντας ότι θα ήταν «πιο χρήσιμο εάν οι άνθρωποι προσέφεραν καλύτερες λύσεις αντί να κατηγορούν».

«Πολλοί στρατιώτες βρίσκονται στο έδαφος, προσπαθώντας να βοηθήσουν στην επούλωση των πληγών και να αντισταθμίσουν γρήγορα τις ελλείψεις ιατρικών υπηρεσιών, τροφής και στέγης. Εάν πρέπει να γίνουν περισσότερα, θα πρέπει να μας δείξουν έναν τρόπο, αλλά η στάση που αντιμετωπίζουμε είναι περισσότερο καταστροφική παρά εποικοδομητική», υποστήριξε ο Ακάρ.

«Είναι επίσης αδύνατο να είσαι παντού ταυτόχρονα. Αυτό είναι θέμα συντονισμού και οργάνωσης», είπε. «Μιλάμε για μια περιοχή που καλύπτει 164.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Υπάρχουν επίσης τα σύνορά μας με τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν, τα οποία πρέπει να φυλάσσονται», είπε.

Ο Ακάρ ενημέρωσε ότι το Υπουργείο Άμυνας και οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχασαν συνολικά 103 άτομα στους σεισμούς. O Toύρκος υπουργός Άμυνας έδωσε έπειτα μια λεπτομερή αναφορά ώρα προς ώρα για τις κινήσεις του τουρκικού στρατού από την στιγμή που χτύπησε ο φονικός σεισμός.

Ωστόσο, στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) που μίλησε στο newsit.gr, υποστήριξε ότι «την τρίτη ημέρα, δόθηκε η άδεια στον στρατό για να αναλάβει δράση. Για μέρες, το Χατάι δεν μπορούσε να λάβει τη βοήθεια που θα μπορούσε, καθώς έπρεπε να δοθεί στον στρατό η εντολή από τον… έναν».

Πηγή: Daily Sabah / Φωτογραφία αρχείου