OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ακάρ: Ήρθαμε στη Λιβύη για να μείνουμε

07/05/2021 - 12:12
Ακάρ - Λιβύη
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έληξε – από την πλευρά της Τουρκίας – τη συζήτηση για την απόσυρση Τούρκων στρατιωτών και Σύριων μισθοφόρων από τη Λιβύη, ισχυριζόμενος ότι θα παραμείνουν για να διατηρήσουν τα συμφέροντα της Άγκυρας στη χώρα και τα συμφέροντα των Λίβυων, σύμφωνα με τις ανάγκες που καθορίζονται από τις αρχές της χώρας.

Όπως επισημαίνει ο Jemai Guesmi, αρθρογράφος στο The Arab Weekly, αυτές οι δηλώσεις έδειξαν ότι η απόφαση του Άγκυρας να επέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη δεν είχε ως στόχο την προστασία της Τρίπολης από πιθανή επίθεση του Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, όπως ισχυριζόταν. Στην πραγματικότητα, η τουρκική επέμβαση είχε μάλλον σκοπό να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Άγκυρας με το πρόσχημα της υποστήριξης του επικεφαλής της κυβέρνησης της εθνικής συμφωνίας Fayez al-Sarraj και του υπουργού εσωτερικών του, Fathi Bashagha.

Οι δηλώσεις του Ακάρ επιβεβαιώνουν ότι η κατάσταση θα παραμείνει η ίδια, ανεξάρτητα από το ποιος ελέγχει την Τρίπολη. Αυτό, κατά κάποιο τρόπο, δείχνει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να διαθέτει στρατιωτικούς της Λιβύης στους οποίους μπορεί να βασιστεί, εκτός από τις στρατιωτικές δυνάμεις και τους Σύριους μισθοφόρους.

Δείτε επίσης Αλλάζει τροπάριο για τη Λιβύη η Τουρκία: Άλλο οι μισθοφόροι, άλλο ο στρατός μας εκεί

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε την περασμένη Τρίτη ότι η στρατιωτική παρουσία της χώρας του στη Λιβύη πηγάζει από το γεγονός της ανάγκης προστασίας των δικαιωμάτων του λαού της χώρας.

Η δήλωση του Ακάρ έγινε – σύμφωνα πάντα με το The Arab Weekly – κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τουρκικό στρατιωτικό προσωπικό στην Τρίπολη ως μέρος μιας εκδήλωσης στην οποία παρακολούθησαν στρατιωτικοί ηγέτες της Λιβύης, ιδίως ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Λιβύης, Muhammad Ali Ahmad al-Haddad και ο στρατιωτικός διοικητής της δυτικής περιοχής Osama al-Juwaili.

«Η κυριαρχία και η ανεξαρτησία της Λιβύης είναι σημαντικές. Υπήρξαν κάποια προβλήματα όταν ήρθαμε εδώ. Καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια μέρα και νύχτα για να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα. Σημαντικά αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί στο σημείο που έχουμε φτάσει», είπε ο Ακάρ στο στρατιωτικό προσωπικό.

«Οι Λίβυοι αδελφοί και αδελφές μας συνεχίζουν να συνεργάζονται με την Τουρκία για να χτίσουν τις ένοπλες δυνάμεις και να εκσυγχρονίσουν την οργάνωσή τους», πρόσθεσε ο Ακάρ.

Σημείωσε δε ότι οι πληροφορίες που παρείχαν οι Haddad, Juwaili και ο διοικητής της περιοχής της Τρίπολης, Abdel-Baki Marwen συνέβαλαν σημαντικά στην επιτυχία των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη.

Δείτε επίσης Λιβύη: Η Άγκυρα «πάγωσε» την αποχώρηση των μισθοφόρων της ;

Οι τουρκικές αρχές επιμένουν να τηρούν αλαζονική στάση τους όταν απευθύνονται στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης με επικεφαλής τον Abdel Hamid Dbeibah, υιοθετώντας έναν υποτιμητικό τόνο κάθε φορά που συζητείται το ζήτημα της απόσυρσης μισθοφόρων και ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη. Αυτό έρχεται σε μια στιγμή που οι αρχές της Λιβύης ελπίζουν να εφαρμόσουν τους όρους της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, τα αποτελέσματα της διάσκεψης του Βερολίνου και τον χάρτη πορείας που προκύπτει από τις συνομιλίες στην Ελβετία.

Η Άγκυρα δεν αφήνει ποτέ την ευκαιρία να στείλει μηνύματα σε αξιωματούχους της Λιβύης με προκλητικές δηλώσεις – όπως τις χαρακτηρίζει ο αρθρογράφος Jemai Guesmi – που απηχούν την αλαζονική διάθεση της Άγκυρας.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη Λίβυα ομόλογό του, Najla al-Manqoush, που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου χρησιμοποίησε παρόμοιους τόνους, λέγοντας ότι οι τουρκικές δυνάμεις βρίσκονταν στη Λιβύη ως μέρος μιας εκπαιδευτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε με προηγούμενη κυβέρνηση της Λιβύης .

«Υπάρχουν εκείνοι που εξισώνουν τη νόμιμη παρουσία μας… με τις ξένες ομάδες μισθοφόρων που πολεμούν σε αυτήν τη χώρα για χρήματα», είπε.

Ο Τσαβούσογλου απάντησε με αυτό τον τρόπο σε δηλώσεις της Manqoush, κατά τις οποίες προέτρεψε την Τουρκία να εφαρμόσει ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που απαιτούν τον επαναπατρισμό περισσότερων από 20.000 ξένων μαχητών και μισθοφόρων από τη Λιβύη.

Δείτε επίσης Λιβύη προς Τουρκία: Αποσύρετε τις δυνάμεις σας από τη χώρα – «Γκρίνια» από Τσαβούσογλου

«Καλούμε (την Τουρκία) να λάβει μέτρα για την εφαρμογή όλων των διατάξεων των… ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και να συνεργαστεί για να εκτοπιστούν όλες οι ξένες δυνάμεις και μισθοφόροι από τα εδάφη της Λιβύης», είχε πει συγκεκριμένα η Manqoush.

Οι παρατηρήσεις θεωρήθηκαν ως επίπληξη στην Τουρκία, η οποία έχει αναπτύξει στρατεύματα και Σύριους μισθοφόρους για να πολεμήσει μαζί με τις πολιτοφυλακές της Τρίπολης από το 2019.

Η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων «είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί», απάντησε ο Ακάρ στην Manqoush.

«Πολύ δύσκολο για την Τουρκία – επειδή έχει ξοδέψει αμέτρητα ποσά για να διασφαλίσει ότι η παρουσία της στη δυτική Λιβύη παραμένει εδραιωμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε, σε δηλώσεις που απηχούσαν περιφρόνηση και τον έλλειψη σεβασμού για την κορυφαία διπλωμάτη της Λιβύης.

Οι δηλώσεις του Ακάρ προκάλεσαν τον θυμό πολλών Λίβυων, οι οποίοι στηλίτευσαν την Τουρκική πρόκληση και την παραβίαση της κυριαρχίας της Λιβύης.

Η απάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών σε δηλώσεις τς Λίβυας ομολόγου του «εκφράζει αλαζονεία. Δυστυχώς, η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης δεν σταμάτησε αυτόν τον «αλαζονικό» άνθρωπο για να του υπενθυμίσει ότι είναι φιλοξενούμενος σε μια χώρα που ονομάζεται Λιβύη, μια χώρα που ανήκει μόνο στους Λίβυους», δήλωσε ο βουλευτής Ali al-Takbali στο The Arab Weekly.

Ο βουλευτής Gabriel Ouheida θεώρησε ότι αυτό που συνέβη κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου «δείχνει σαφώς τη συνεχιζόμενη επιρροή της Τουρκίας στη Λιβύη».

Είπε στο The Arab Weekly ότι «η συζήτηση για τη διατήρηση των μισθοφόρων ή τουλάχιστον την τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη φαίνεται να απέχει πολύ από την πραγματικότητα, και αυτό είναι προφανές μέσω του υποτιμητικού τόνου στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών»

Ο Ouheida είπε ότι φοβάται ότι «η Λιβύη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας κρίσης που θα χωρίσει τους Λίβυους… επειδή ο πρωθυπουργός Abdel Hamid Dbeibah δεν παρεκκλίνει από την προσέγγιση του προκατόχου του Αλ Σάρατζ, λόγω των de facto πιέσεων, καθώς και λόγω προηγούμενων ξένων συμμαχιών».

Το ζήτημα των μισθοφόρων και των ξένων δυνάμεων στη Λιβύη, και ειδικότερα των τουρκικών στρατευμάτων που εκτιμώντας σε περίπου 7.000 αξιωματικούς και στρατιώτες, είναι μια από τις πιο περίπλοκες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του Dbeibah.

Πηγή: thearabweekly

Tags: ΛΙΒΥΗΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙΤΟΥΡΚΙΑΧΟΥΛΟΥΣΙ ΑΚΑΡ

Related Posts

Ιμάμογλου
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ιμάμογλου: «Σκουπίδια το κατηγορητήριο» – Ξεσπά ο πρώην δήμαρχος Κωνσταντινούπολης στην δίκη του για «πολιτική κατασκοπεία»

11/05/2026 - 20:29
KAAN
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

KAAN: «Έκλεισε» η προμήθεια των πρώτων 20 μαχητικών αεροσκαφών για την τουρκική πολεμική αεροπορία

11/05/2026 - 11:55
Τουρκία
ΤΟΥΡΚΙΑ

Τραυματίας από πυροβολισμό ο αδελφός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου – Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση

06/05/2026 - 13:10

Διαβάστε Επίσης

NATO: Επίθεση δέχτηκαν δύο Γερμανοί στρατιωτικοί στην Ολλανδία από μασκοφόρους άνδρες

Η Γροιλανδία θα διαπραγματευτεί την παρουσία Αμερικανών στρατιωτών με διπλωμάτες του Τραμπ για την παρουσία Αμερικανών στρατιωτών

EURAC: Ο Α/ΓΕΑ Γρηγοριάδης συμμετείχε σύνοδο των Αρχηγών Πολεμικών Αεροποριών της Ευρώπης

CHENS 2026: Οι επαφές του Α/ΓΕΝ Κατάρα στη Σύνοδο Αρχηγών Ευρωπαϊκών Ναυτικών

Ισραήλ: «Καταστρέψαμε υποδομές και αποθήκες όπλων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο» [vids]

ΗΠΑ: «Το κόστος του πολέμου στο Ιράν αυξήθηκε στα 29 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής»

Sarmat: Η Ρωσία δοκίμασε επιτυχώς τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο – Ικανοποίηση Πούτιν [vid]

Τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο με 2 οπλισμένα F-16 και 9 παραβάσεις του FIR Αθηνών

Top News

Survivor: Το μήνυμα του Άρη Σοϊλέδη για τον Σταύρο Φλώρο - «Είναι απίστευτο το σοκ που θα έχει πάθει»

Η Ιωάννα Τούνη έγινε έξαλλη με γυναίκα που την αποκάλεσε «ψωνάρα» - Το περιστατικό που μοιράστηκε στα social

Δημοσκόπηση Alco: Η κυβέρνηση φταίει για την ακρίβεια λένε οι πολίτες - Δημοφιλέστερος υπουργός ο Δένδιας

Survivor: Εκτός κινδύνου ο Σταύρος Φλώρος μετά τον ακρωτηριασμό του - Έχει ανακτήσει τις αισθήσεις του

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert