Akşam: «Eκπρόσωπος του Αναστασιάδη στην Άγκυρα»

 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Τη μεγάλη κινητικότητα που αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες αποκαλύπτει η εφημερίδα Akşam. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα σε δυο εβδομάδες ο εκπρόσωπος του Νίκου Αναστασιάδη για το Κυπριακό Ανδρέας Μαυρογιάννης, θα επισκεφθεί την Άγκυρα. Θα είναι ο πρώτος υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα βρεθεί στην τουρκική πρωτεύουσα. Ο Μαυρογιάννης σύμφωνα πάντα με την Αkşam θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου. Η Άγκυρα θα ζητήσει την επίλυση του Κυπριακού εντός του 2014. Ο Σινιρλίογλου θα ζητήσει την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος σε σχέδιο λύσης και θα τονίσει πως σε περίπτωση [ου το σχέδιο επίλυσης γίνει δεκτό οι επενδύσεις που θα φτάσουν στην Κύπρο θα είναι τεράστιες.
Όμως η Τουρκία θα απειλήσει πως «σε περίπτωση μη επίλυσης του Κυπριακού οι Τουρκοκύπριοι θα καθορίσουν τη δική του πορεία».
Η Akşam γράφει πως και ο εκπρόσωπος του Ντερβίς Έρογλου, Οσμάν Ερτούγ τις ίδιες ημέρες θα επισκεφθεί την Αθήνα.

Η τουρκική εφημερίδα Akşam χρησιμοποιεί τον πρωτοσέλιδο τίτλο « Η Αϊσέ επιστρέφει από τις διακοπές» καθώς το 1974 ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ από την Γενεύη όπου βρίσκονταν για να δώσει την εντολή της απόβασης των τουρκικών δυνάμεων στην Κύπρο είχε χρησιμοποιήσει το σύνθημα μέσω τηλεφώνου και είχε πει « η Αϊσε να πάει στις διακοπές» ήταν η εντολή της απόβασης του Ιουλίου του 1974.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Mητσοτάκης στη Hürriyet: «Ο Ερντογάν μπορεί να λύσει το Κυπριακό»

Κυπριακός Τύπος: Ισχυρές δυνάμεις έτοιμες να παρέμβουν στο Κυπριακό