Αλκοόλ «γιοκ» στην Τουρκία

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Παρά τα γεγονότα του Γκεζί παρά τις αντιδράσεις η κυβέρνηση Ερντογάν, ξεκίνησε την εφαρμογή του νόμου που περιορίζει σημαντικά την κατανάλωση, την πώληση, τη διαφήμιση αλκοολούχων ποτών.

Με το νέο νόμο που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο τον περασμένο Μάιο, απαγορεύεται στους ιδιοκτήτες μπακάλικων, μινι πάρκετ και περιπτέρων να πωλούν αλκοολούχα ποτά από τις 10 μ.μ. μέχρι τις 6 το πρωϊ. Οσοι τούρκοι επιθυμούν να πιουν έστω μια μπίρα το βράδυ θα πρέπει να την προμηθεύονται νωρίτερα.
Οι καταστηματάρχες παραπονιούνται καθώς τα αλκοολούχα ποτά τα οποία πωλούν δεν θα πρέπει να βρίσκονται στα ράφια!
Επίσης απαγορεύεται πώληση ποτών σε εστιατόρια και ταβέρνες που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από σχολεία, φροντιστήρια, εστίες και χώρους λατρείας. Στην Τουρκία υπάρχουν 81.000 τζαμιά και 68.000 σχολεία!
Οσα καταστήματα βρίσκονται σε μεγαλύτερη απόσταση θα μπορούν να προσφέρουν ποτά σε όσους πελάτες κάθονται στα τραπέζια εντός του καταστήματος, σε όσα όμως τραπέζια βρίσκονται δίπλα στο δρόμο δεν θα μπορούν να προσφέρουν αλκοόλ.

Δυσκολεύεται η εύρεση σημείων πώλησης ποτών καθώς ο νόμος απαγορεύει την πώληση και κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε αυτοκινητόδρομους, σε χώρους περίθαλψης, σε χώρους εκπαίδευσης, σε φοιτητικές εστίες, σε χώρους αθλητικών αγώνων, σε καφενεία, ζαχαροπλαστεία και βενζινάδικα

«Οχι» στο αλκόολ ακόμη και σε πάρκα και παραλίες!

Σύμφωνα με το νέο νόμο , οι τούρκοι πολίτες δεν θα μπορούν να πίνουν αλκοολούχα ποτά σε πάρκα, σε κήπους, στους δρόμους, σε παραλίες, σε παγκάκια κτλ.
Επίσης οι τούρκικες σειρές από εδώ και πέρα δεν θα πρέπει να περιλαμβάνουν καμία σκηνή που με σκηνές με αλκοολούχα ποτά καθώς θεωρούνται πως προτρέπουν σε κατανάλωση αλκοόλ. Οι ήδη υπάρχουσες σειρές αν θα επαναπροβληθούν θα πρέπει να λογοκριθούν οι σκηνές που δείχνουν τους ηθοποιούς να πίνουν ποτά! Παράλληλα απαγορεύεται η διαφήμιση αλκοολούχων ποτών σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Πολλοί τούρκοι αντιδρούν στον Ερντογάν

Η κυβέρνηση Ερντογάν υποστηρίζει πως ο νέος νόμος επιβάλλεται για την καταπολέμηση του αλκοολισμού. Ο τούρκος πρωθυπουργός είχε δηλώσει πως «εμείς δεν θέλουμε μια γενιά που να πίνει μέρα νύχτα και να κυκλοφορεί μες τη μέθη. Θα είναι μια ξύπνια , δυναμική γενιά, θα είναι γεμάτη από μόρφωση. Θέλουμε τέτοια γενιά και κάνουμε αυτά τα βήματα».
Όμως πολλοί τούρκοι υποστηρίζουν πως αυτός ο νόμος είναι μια ξεκάθαρη παρέμβαση στην προσωπική ζωή των ανθρώπων και πως ο Ερντογάν προσπαθεί να επιβάλλει τον ισλαμικό τρόπο ζωής.
Ο συγκεκριμένος νόμος θεωρείται πως ήταν ένας από τους λόγους που είχαν προκληθεί τα γεγονότα του Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη που είχαν εξαπλωθεί μετά σε όλη την Τουρκία.