Αμερικανικά «αντίποινα» στη Τουρκία για την επιλογή του κινεζικου αντιαεροπορικού

Η γνωστή αμερικανική επενδυτική εταιρία Merrill Lynch αρνείται συνεργασία με την τουρκική αμυντική εταιρία ASELSAN λόγω της απόφασης της Τουρκίας να προμηθευτεί αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα από κινεζική εταιρεία που βρίσκεται στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ.
 
Συγκεκριμένα όπως γράφει η Hurriyet η Merrill Lynch αρνήθηκε τη δημόσια προσφορά στη δευτερεύουσα αγορά (secondary public offering) της τουρκικής αμυντικής εταιρείας ASELSAN.Σε επιστολή που απέστειλε στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, η Merrill Lynch επέστησε την προσοχή στην απόφαση της Τουρκίας να προμηθευτεί αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα από κινεζική εταιρεία που βρίσκεται στη »μαύρη λίστα». Όπως εξήγησε, η Merriyll Lynch  δεν επιθυμεί καμία εμπλοκή με την κινεζική εταιρεία.
«Αν συνεργαστείτε με την κινεζική εταιρεία CPMIEC, δεν θα συνεργαστούμε εμείς μαζί σας», ανέφερε η επιστολή της Merrill Lynch, για την οποία η εφημερίδα  υποστηρίζει ότι συντάχθηκε σε συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση. 
 
Να σημειωθεί ότι το 15% της ASELSAN έχει μέχρι στιγμής προβεί σε δημόσια προσφορά, και η εταιρία διενεργεί συνομιλίες με διάφορες διεθνείς εταιρείες συμβούλων, συμπεριλαμβανομένης και της Merrill Lynch, εν όψει της δεύτερης δημόσιας προσφοράς