Αμερικανική τιμωρία στη Τουρκία για τα κινεζικά αντιαεροπορικά – Κόβουν κονδύλια

Το αμερικανικό Κογκρέσο »αναλαμβάνει δράση» εναντίον της συμφωνίας της Τουρκίας με την κινεζική εταιρία για την προμήθεια αντιαεροπορικού συστήματος.
 
Συγκεκριμένα όπως αποκαλύπτει η  αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδαςTaraf, κ. Λαλέ Κεμάλ,  η αμερικανική Γερουσία ετοιμάζεται να απαγορεύσει την οποιαδήποτε χρήση κονδυλίων για την ενσωμάτωση του κινεζικού αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος με τα αντίστοιχα συστήματα του ΝΑΤΟ ή των ΗΠΑ.
 
Η κίνηση αυτή των αμερικανών είναι η δεύτερη ΄΄οικονομικού » περιεχομένου ως αντίποινα για την τουρκική απόφαση να προμηθευτεί όπλα από την κινέζικη εταιρία η οποία είναι στην »μαύρη λίστα» των ΗΠΑ : Νωρίτερα, όπως ήδη έχει γράψει το OnAlert,  η αμερικανική επενδυτική εταιρία Merill Lynch αποσύρθηκε από τον διαγωνισμό για την παροχή συμβουλών στην τουρκική αμυντική εταιρία ASELSAN.
 
Η αρθρογράφος της  Ταράφ υποστηρίζει βεβαίως ότι αργά ή γρήγορα θα ακυρωθεί η συμφωνία της Τουρκίας με την κινεζική εταιρεία καθώς όπως αποδεικνύεται το αντιπυραυλικό σύστημα όχι μόνο κοστίζει ακριβά, αλλά θα είναι και άχρηστο καθώς η Τουρκία δεν θα μπορέσει να το ενσωματώσει στο σύστημα του ΝΑΤΟ.

Εμείς να  επαναλάβουμε την εκτίμηση ότι εξ αρχής η Αγκυρα ήξερε τις αντιδράσεις  της Ουάσιγκτον και ότι »έπαιξε» με την Κίνα για να παζαρέψει καλύτερα με τους άλλους ανταγωνιστές. Ηδη πάντως έχει δηλώσει ότι δέχεται και νέες προσφορές…