Αμερικανικό Πεντάγωνο προς Τουρκία: Ή τους S-400 ή τα F-35

Ο εκτελών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Πάτρικ Μάικλ Σανάνχαν, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα λάβει τα μαχητικά F-35 εάν προχωρήσει στην αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400, σύμφωνα με πληροφορίες του Washington Examiner .

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν πει επανειλημμένα ότι οι S-400 θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τη Ρωσία για τη συλλογή ευαίσθητων πληροφοριών σχετικά με τα F-35 εάν τα δύο συστήματα χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα. Έχουν απειλήσει να αποκλείσουν την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 και να μην παραδώσουν τα 100 μαχητικά αεροσκάφη που που έχει παραγγείλει η Άγκυρα.

«Δεν υπάρχει καμία σύγχυση από την πλευρά μας», δήλωσε ο Shanahan σε ακρόαση της Επιτροπής Βουλή των Αντιπροσώπων. «Είναι ή το ένα ή το άλλο».

Το αμερικανικό Κογκρέσο ψήφισε πέρυσι νομοθεσία για να εμποδίσει την παράδοση αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, εάν η τουρκική κυβέρνηση παραλάβει τους ρωσικούς πυραύλους.

Πάντως ο Σάναχαν σε προηγούμενες τοποθετήσεις του για το ζήτημα εμφανιζόταν πάντοτε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση τόσο για τα F35 όσο και για να πειστούν οι Τούρκοι να αγοράσουν τους αμερικανικούς πυραύλους Patriot. Αυτή είναι η πρώτη φορά που εκφράζει την απόλυτη θέση άλλων Αμερικανών αξιωματούχων.

Πηγή: Washington Examiner