Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στη Τουρκία

Του Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Επίσκεψη του νέου  Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ  John Kerry στην Τουρκία βρίσκεται στα χαρτιά. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κ. Α. Νταβούτογλου επιβεβαίωσε πληροφορίες της εφημερίδας Milliyet  ο ότι ο κ. John Kerry θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Τουρκία τις επόμενες εβδομάδες.

Η πληροφορία ενεργοποίησε το ελληνοαμερικανικό λόμπι στην Ουάσιγκτον για ανάδειξη της σημασίας να περιληφθεί στο ταξίδι και η Αθήνα καθώς πολλά από τα θέματα της περιοχής έχουν συνάφεια και με τις δύο χώρες. Άλλωστε υπάρχει εκ των πραγμάτων και μια καταγεγραμμένη ανισομέρεια στις επισκέψεις αμερικανών αξιωματούχων υπέρ της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα. 

Το ζήτημα αυτό αναμένεται, σύμφωνα με διπλωματικούς αναλυτές, να τεθεί διακριτικά και από την Αθήνα – ο όλος χειρισμός ωστόσο εξαρτάται και από τον ορισμό της ημερομηνίας της αναμενόμενης επίσκεψης του Ελληνα Πρωθυπουργού κ .Α. Σαμαρά στις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ θετικά μηνύματα προς την Τουρκία έστειλε ο αμερικανός Πρέσβης στην Άγκυρα  κ. Ricciardone,για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις  μετά από τις πρόσφατες επικρίσεις του για το δικαστικό σύστημα της Τουρκίας που προκάλεσαν έντονη αντίδραση του κ. Ερντογάν.

 Σύμφωνα με την εφημερίδα  Yeni Safak κ. Ricciardone έστειλε τα θετικά μηνύματα δηλώνοντας ότι η Τουρκία συνιστά γέφυρα για τη μεταφορά ενέργειας από το Ιράκ, ενώ είπε ότι  υποστηρίζει τις προσπάθειες της Τουρκίας να καταστεί μια από τις 10 ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου έως το 2023.