Αμμόχωστος: Eπιστρέφουν τα ακίνητα όχι όμως την πόλη

 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Οι τουρκοκύπριοι δείχνουν να έχουν βρει μια «μεσοβέζικη» λύση στο θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου και ουσιαστικά έχουν ως στόχο την παραμονή της πόλης στα χέρια των τουρκοκυπρίων.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV η τουρκική πλευρά έχει ετοιμάσει ένα ειδικό σχέδιο για την Αμμόχωστο που παραμένει κλειστεί επι 39 χρόνια. Το σχέδιο προβλέπει την επιστροφή των περιουσιών στους ελληνοκυπρίους όμως η διοίκηση της πόλης θα παραμείνει στη τουρκοκυπριακή πλευρά με τον δήμο της περιοχής να ανήκει στην τουρκοκυπριακή πλευρά.
Ουσιαστικά οι ελληνοκύπριοι θα μπορούν να αποκτούν τα ακίνητα τους, θα μπορούν να επιστρέφουν στην Αμμόχωστο για να ζήσουν όμως θα παραμένουν σε έδαφος τουρκοκυπριακό με την διοίκηση και την ασφάλεια της πόλης να ανήκει στους τουρκοκύπριους!

Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει πως το σχέδιο αυτό είναι ρεαλιστικό και πως μπορεί να εφαρμοστεί σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.
Η Άγκυρα έχουν θορυβηθεί από τις απανωτές καταδίκες του δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Γι’αυτό και έχει ιδρυθεί η επιτροπή της Επιτροπής Ακινήτων και όσοι ελληνοκύπριοι δικαιώνονται λαμβάνουν μεγάλες αποζημιώσεις για τα ακίνητα τους που καταπατήθηκαν από τους Τούρκους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

ΦΩΤΟ: 39 χρόνια μετά – Η Αμμόχωστος πόλη φάντασμα

Κύπρος: «Η Αμμόχωστος δεν συνδέεται με το αεροδρόμιο Τύμπου»