«Ανίκανος ο Ερντογάν, κατέστρεψε την οικονομία» λένε δύο στους τρεις Τούρκοι

Σχεδόν τα δύο τρίτα των Τούρκων ψηφοφόρων πιστεύουν ότι η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει κακή δουλειά στην οικονομία της χώρας, σύμφωνα με δημοσκόπηση του οργανισμού Avrasya Araştırma, τα στοιχεία της οποίας δημοσίευσε η τουρκική εφημερίδα Ahval. ενώ οι πολίτες δεν «μάσησαν τα λόγια τους» στην κριτική που άσκησαν στο πρόσωπο του Τούρκου Προέδρου και στην κυβέρνησή του.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Twitter o επικεφαλής της Avrasya Araştırma, που διεξήγαγε τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, μόλις το 21,1% από τους συνολικά 2.460 ερωτηθέντες, απάντησαν ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν διαχειρίζεται αποτελεσματικά την οικονομία, ενώ σύμφωνα με γράφημα που δημοσίευσε, το 48,1% πιστεύει ότι αν αλλάξει η κυβέρνηση η οικονομία θα βελτιωθεί, σε αντίθεση με το 32,1% που θεωρεί ότι θα χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο.

«Ανίκανος ο Ερντογάν» και «κατάλληλος ο Μπαμπατζάν»

Η τουρκική λίρα βυθίστηκε σε «ιστορικά» χαμηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου τον περασμένο μήνα και έχει χάσει σχεδόν το 1/4 της αξίας της φέτος. Ο πληθωρισμός στη χώρα έφτασε σχεδόν στο 20% τον Σεπτέμβριο, ενώ το επίσημο ποσοστό ανεργίας είναι 10,8% για τους άνδρες και 15% για τις γυναίκες, κάτι που σημαίνει ότι λιγότερο από το 1/3 των γυναικών εργάζεται.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, λιγότερο από το 20% των Τούρκων πιστεύει ότι η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι ικανοί να λύσουν τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας, με το τρομερό 62% των ερωτηθέντων να πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό, το 63,4% δήλωσε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομίας Αλί Μπαμπατζάν, ο οποίος ηγείται του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA), θα έκανε καλύτερη δουλειά στην οικονομία από τον Ερντογάν, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που εκτιμούν βελτίωση της οικονομίας υπό άλλους ηγέτες της αντιπολίτευσης, όπως ο Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, η Μεράλ Ακσενέρ και ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Πηγή: Ahval / Φωτογραφίες Reuters