Άγκυρα:» Το αέριο της Κύπρου είναι αποδοτικό μέσω Τουρκίας»

 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Πρόταση στην Κύπρο και στο Ισραήλ για την συνεκμετάλλευση την αγορά και τη μεταφορά του αερίου τους κάνει ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ.
Στη συνέντευξη του στην αγγλόφωνη έκδοση της Hürriyet ο τούρκος υπουργός δήλωσε « και οι Ισραηλινοί αρμόδιοι αλλά και οι ελληνοκύπριοι όπως και αρμόδιοι της «τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» λένε μια αλήθεια. Το αέριο που θα βγει από την περιοχή μπορεί να γίνει εκμεταλλεύσιμο με έναν αγωγό που θα περάσει μέσω της Τουρκίας. Και οι αριθμοί αυτό δείχνουν » δήλωσε ο ίδιος.

Ο Γιλντίζ υποστήριξε πως «τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου δημιουργούν μια ευκαιρία για την εξάλειψη των διαφορών ανάμεσα στην τουρκοκυπριακή και την ελληνοκυπριακή πλευρά και για να αλλάξει όμως ο τόνος της Τουρκίας, τα παράνομα σχέδια εκμετάλλευσης θα πρέπει να νομιμοποιηθούν».
Ο τούρκος υπουργός τόνισε πως αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την Τουρκία η συνεκμετάλλευση των φυσικών πόρων του νησιού και από τις δυο πλευρές. « Αυτές τις απόψεις μας τις εκφράσαμε ξεκάθαρα και στους αμερικανούς συναδέλφους μας και διαπιστώνουμε πως και οι ίδιοι συμφωνούν πως έχουμε δίκιο» δήλωσε ο Γιλντίζ.