Η Άγκυρα «φοβάται» την ανατροπή του Μορσι στην Αίγυπτο

 MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Oι εξελίξεις στην Αίγυπτο προκαλούν σκεπτικισμό στην κυβέρνηση Ερντογάν. Καθώς ο Μορσι είναι ο εκλεκτός της Άγκυρας και η τουρκική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή της ανατροπής του Χοσνι Μουμπάρακ είχε στηρίξει τους Μουσουλμάνους αδελφούς για να έρθουν και να παραμείνουν στην εξουσία.

Η Τουρκία έχει δώσει δάνειο ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην κυβέρνηση της Αιγύπτου για να στηρίξει την οικονομίας της. Δεκάδες τουρκικές επιχειρήσεις έχουν εγκατασταθεί στην Αίγυπτο και κερδίζουν πολλούς διαγωνισμούς με τη βοήθεια της κυβέρνησης.

Μια ανατροπή του Μορσι δηλαδή των Μουσουλμάνων αδελφών με τη δύναμη των διαδηλωτών δεν θα είχε θετικό αντίκτυπο στην Τουρκία όπου και η χώρα αυτή συγκλονίστηκε με τις διαδηλώσεις εκατοντάδων χιλιάδων Τούρκων με αφορμή το πάρκο Γκεζί. Δυο χώρες πάντως που προβάλλουν ως πολιτική τους το μετριοπαθές Ισλάμ ταλανίζονται με τις διαδηλώσεις του κόσμου.

Πάντως η κυβέρνηση Ερντογάν μέχρι στιγμής προσπαθεί να κρατήσει αποστάσεις απο τα γεγονότα καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον της Αιγύπτου.