Τουρκία: Aνοιξε και πάλι το πάρκο Γκεζί

  ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Οι τουρκικές αρχές άνοιξαν το πάρκο Γκεζί , το οποίο παρέμενε κλειστό απο τις 15 Ιουνίου όπου η τουρκική αστυνομία είχε εισβάλλει με βίαιο τρόπο και είχε διώξει τους διαδηλωτές. Από την ημερομηνία αυτή είχε ξεκινήσει η ανάπλαση του από τα συνεργεία του δήμου της Κωνσταντινούπολης.
Ο ξεριζωμός των δέντρων στο συγκεκριμένο πάρκο από τις μπουλντόζες του δήμου για να χτιστεί ομοίωμα Οθωμανικού στρατώνα το οποίο θα λειτουργούσε ως εμπορικό κέντρο, είχαν προκαλέσει τις αντιδράσεις του κόσμου και τις διαδηλώσεις . Είχε ακολουθήσει η βίαια παρέμβαση της αστυνομίας με αποτέλεσμα να εξαπλωθούν τα επεισόδια και οι αντιδράσεις να μεταμορφωθούν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συγκλόνισαν όλη την Τουρκία. Ο Ερντογάν για πολλές εβδομάδες επέμενε πως το συγκεκριμένο κτίριο θα χτιστεί στο πάρκο.
Μέχρι και το βράδυ της Κυριακής οι τουρκικές αρχές απαγόρευαν την προσέλευση του κόσμου στο πάρκο Γκεζί με τον φόβο διαδηλώσεων και είχαν ξεκινήσει έργα ανάπλασης του πάρκου..
Ο νομάρχης της Κωνσταντινούπολης Αβνί Μουτλού και ο δήμαρχος Καντίρ Τόπμπας βρέθηκαν στην τελετή εγκαινίων του ανανεωμένου πάρκου.
« Το πάρκο έγινε υπέροχο. Ο λαός μας θα μπορεί να το απολαμβάνει όλη την ημέρα. Τα πάρκα είναι για τον λαό. Κανείς δεν μπορεί να τα διχοτομεί. Δεν θα επιτρέψουμε καμία εκτός νόμου ενέργεια στο σημείο αυτό» δήλωσε ο νομάρχης.
Οι τουρκικές αρχές πάντως ενώ ανακοινώνουν πως δεν θα επιτρέπεται καμία παρουσία σκηνών ή εκδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί , τόνισαν πως θα γίνουν κάποιες εκδηλώσεις για το Ραμαζάνι, τη νηστεία των Μουσουλμάνων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Τουρκία φλέγεται – Συγκρούσεις σώμα με σώμα αστυνομικών -διαδηλωτών – Φωτογραφίες