Απάντηση κεραυνός των ΗΠΑ στον Νταβούτογλου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
Με πρωτοστατούσες τις ΗΠΑ εντείνονται  οι αντιδράσεις  της διεθνούς κοινότητας για την λογοκρισία που θέτει ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Ερντογάν στην ενημέρωση και στα κοινωνικά δίκτυα.

Πριν ακόμα η Άγκυρα ξεπεράσει την δυσάρεστη έκπληξη από το χαστούκι  για τις παραβιάσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες με τον υποβιβασμό της από το Freedom House 2014  από τη θέση των «Εν μέρει Ελεύθερων Χωρών» σε αυτή των «Μη Ελεύθερων χωρών» μετά από 15 χρόνια, η εκπρόσωπος του  State Department, κ. Marie Harf, απάντησε »στα ίσα» στον Τούρκο Υπ.Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου που κάτι πήγε να ψελλίσει.

Συγκεκριμένα ο κ. Νταβούτογλου σχετικά με τον υποβιβασμό και ακολουθώντας  την γνωστή τακτική της »συνωμοσιολογίας», δήλωσε ότι η   η Έκθεση  Freedom House 2014 «είναι μια επιχείρηση για την αλλαγή άποψης για την Τουρκία».

Ερωτηθείσα σχετικά η Εκπρόσωπος του State Department σχολίασε : «Ο ισχυρισμός (σ.σ. του κ Νταβούτογλου) δεν ισχύει στο έπακρο. Καθόλου, τελεία! Αυτό που πιστεύω ότι θα μπορούσε να αλλάξει την αντίληψη για την Τουρκία είναι η άρση του αποκλεισμού του Youtube, ο μη αποκλεισμός του Twitter. Αυτά είναι που κάνουν κάποιους να λένε ότι η ελευθερία έκφρασης στην Τουρκία μάλλον δε ισχύει και τόσο», έγραψε η Hurriyet, Hurriyet Daily News. 

Και δεν είναι η πρώτη φορά που σχολιάζουν το θέμα οι ΗΠΑ…

 »Φωνή της Αμερικής» :Κόλαφος!

Να σημειωθεί ότι η »Φωνή της Αμερικής» χαρακτήρισε τις προάλλες »κόλαφο» για την Τουρκία την έκθεση του «Freedom House» , όσον αφορά την ελευθεροτυπία.
 Το 2012 η Τουρκία συγκέντρωνε βαθμολογία 56 μονάδων, ενώ το 2013 συγκέντρωσε 62 μονάδες με αποτέλεσμα στην κατάταξη να βρεθεί από την 120η θέση στην 136η θέση.
 
Η  επικεφαλής αναλύτρια του «Freedom House» κ. Τζένιφερ Ντάνχαμ τόνισε ότι η Τουρκία αντιμετώπιζε ήδη πολλά προβλήματα όσον αφορά την Ελευθερία του Τύπου, (π.χ. είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό φυλακισμένων δημοσιογράφων) και αυτή την χρονιά η κατάσταση έγινε ακόμα χειρότερη μετά τα επεισόδια που ξεκίνησαν πέρυσι στην πλατεία Ταξίμ και τον τρόπο που καλύφθηκαν από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Επίσης ενδιαφέρον, τόνισε η κ. Ντάνχαμ στην Φωνή της Αμερικής,, έχει ο τρόπος που τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία χειρίζονται τα σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει και στα οποία εμπλέκονται οι οικογένειες στελεχών της κυβέρνησης, ακόμα και ο γιος του Πρωθυπουργού κ. Ερντογάν.
 
Στενή σχέση υπουργών με επιχειρηματίες ΜΜΕ

 «Από τα γεγονότα της τελευταίας χρονιάς» τονίζει η επικεφαλής αναλύτρια του “Freedom House” «προκύπτει ότι υπάρχει στενή σχέση μελών της κυβέρνησης με μια ομάδα επιχειρηματιών που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία και αυτό καθιστά ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα».
 
Θα επιδεινωθεί το 2014 

Τέλος, η  κ. Τζένιφερ Ντάνχαμ εκτίμησε ότι η κατάσταση της Ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία θα επιδεινωθεί το 2014 και η χώρα θα βρεθεί σε ακόμα χειρότερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη.
 
«Η απαγόρευση λειτουργίας του Twitter και του Youtube πριν από μερικούς μήνες, καθιστά από μόνη της ένα σημαντικό λόγο για περαιτέρω υποβάθμιση της Τουρκίας την χρονιά που διανύουμε» τόνισε η κ. Τζένιφερ Ντάνχαμ.

Και φυλακισμένοι δημοσιογράφοι

Στο μεταξύ παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία τους τελευταίους τρεις μήνες καταγράφει σε έκθεση της και η Bianet, με τίτλο «Bia Media monitoring». 
Στην έκθεση αναφέρεται ότι ποινή φυλάκισης 31 ετών έχει επιβληθεί σε 17 άτομα στην Τουρκία για το αδίκημα της προσβολής του Τούρκου Πρωθυπουργού, ενώ 35 δημοσιογράφοι και 15 διανομείς εκδόσεων έχουν φυλακισθεί. 
Ακόμη, καταγράφεται η απαγόρευση του Youtube, η απαγόρευση πρόσβασης στο Twitter και η μετέπειτα άρση της, καθώς και οι 40 επιθέσεις που σημειώθηκαν εναντίον των ΜΜΕ ή δημοσιογράφων.

Μπερδεμένα στοιχεία…

Πάντως το  Τουρκικό Υπουργείο Δικαιοσύνης διέψευσε χθες ότι είναι  44 οι φυλακισμένοι δημοσιογράφοι, που είχε δημοσιεύσει πρόσφατα η «Πλατφόρμα Αλληλεγγύης προς τους φυλακισμένους δημοσιογράφους», υποστηρίζοντας ότι ο αριθμός αυτός δεν είναι ακριβής, καθώς 15 από τα ονόματα αυτά δε βρίσκονται στη φυλακή. 
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του Υπουργείου  αναφέρονται τα εξής: «18 άτομα έχουν καταδικασθεί, 11 (υπόδικοι) βρίσκονται υπό κράτηση, 14 έχουν αφεθεί ελεύθεροι σε διαφορετικές ημερομηνίες και τα στοιχεία του ενός δεν εντοπίστηκαν στα μητρώα των φυλακών». Στην ανακοίνωση αναφέρεται, ακόμη, ότι 28 δημοσιογράφοι βρίσκονται στην φυλακή για αδικήματα που σχετίζονται με τη συμμετοχή σε παράνομες οργανώσεις, ενώ άλλος ένας για κατασκοπεία.